Министерството на отбраната приключи всички дейности във връзка с проверката

...
Министерството на отбраната приключи всички дейности във връзка с проверката
Коментари Харесай

Съпругата на загиналия пилот поиска отговори от МО за трагедията с МиГ-29

Министерството на защитата завърши всички действия по отношение на инспекцията на обстоятелствата и събитията към злополуката с МиГ-29, при която почина подполковник Валентин Терзиев. Разчетени са данните от черната кутия със съдействието на съветския производител и в наличието на представители на ведомството.

Това заяви на брифинг министърът на защитата Георги Панайотов. Оттук нататък прокуратурата продължава с следствието.



На брифинга участва и брачната половинка на подполк. Терзиев – Димитрина Попова, която насочи въпроси към „ Военна полиция “.

Какво значи термина „ загуба на пространствена ориентировка “ и за какво не се води пилотска неточност?

„ Загубата на пространствена ориентировка се получава заради психо-физичните особености на организма. В авиационната логика на психиката е разказано, че когато полетът се прави без образен ориентир и отвън кабината, с доста дребни ускорения самолетът може да промени пространственото си състояние без водачът въобще да се ориентира за това “, изясни полк. Петко Василев, шеф на отдел „ Разследване на авиационни катастрофи и произшествия с военни въздухоплавателни средства” в Министерството на защитата.

Относно това за какво не е дефинирано като пилотска неточност той изясни, че това щеше да е по този начин, в случай че водачът е осъзнавал в каква обстановка се намира и по-късно предприеме неверни дейности за излизане от нея. В случая от Военна полиция считат, че до последно подпок. Терзиев не е осъзнавал в каква обстановка се намира.

Само директното осъществяване на задачата ли е било обект на следствие, или и предварителната подготовка по време на учението? Защо единствено тази информация е изнесена?

„ Не единствено полетът е бил обект на следствието. То се е водело в четири направления. Едната е организацията на летателната активност, втората – самият полет, третата – положението на авиационната техника, и четвъртото – здравното и физиологично положение на самия водач “, разясни полк. Василев.

Според нормативната уредба единствено информацията за протичането на полета е разрешено да бъде изнесена в общественото пространство.

Всички документи за учението са в прокуратурата.

Открити ли са нарушавания в документите?

„ Не са открити нарушавания, които директно да са съдействали за възникването на авиационното произшествие “, съобщи полк. Василев.

Той разясни, че съпътстващите аргументи, които са разказани в отчета, не са свързани с документите. Те са три – неправилна преценка на групата на наземно управление, погрешно систематизиране на вниманието на водача и особеностите на полетите нощем над море.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР