Министерството на отбраната е за купуването на шест ремонтирани двигателя

...
Министерството на отбраната е за купуването на шест ремонтирани двигателя
Коментари Харесай

Военните ще купуват 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29 срещу 26.4 млн. лв.

Министерството на защитата е за пазаруването на шест ремонтирани мотора за изтребители МиГ-29. За доставката на моторите военното ведомство е заделило 26.4 млн. лева с Данък добавена стойност, демонстрира информация в портала за публични поръчки.

Двигателите би трябвало да бъдат доставени не по-късно от 12 месеца след подписването на контракта. Летателният запас на българските МиГ-29 изтича в средата на годината, само че все пак военните дадоха знак, че ще продължат да ги употребяват до края на годината. Дори обаче публичната поръчка да бъде изпълнена в по-кратки периоди от една година, ще има интервал, в който българското въздушно пространство няма да може да бъде охранявано от българските военновъздушни сили.

 Министърът на защитата отново ще беседва с Франция, Швеция и Израел за изтребители Министърът на защитата отново ще беседва с Франция, Швеция и Израел за изтребители

Засега не е известно от кое място могат да бъдат доставени мотори, " и добавя, че съгласно данни от Министерството на защитата диалози са били водени с Полша, още една страна от НАТО, както и с азиатска страна. Преди месеци военното ведомство разчиташе да получи мотори от Полша, само че това явно няма да стане, още повече че Варшава, както и Словакия оповестиха, че са подготвени да дават миговете си на Украйна.

Служебният министър на защитата Димитър Стоянов беше обяснил преди към три седмици, че един мотор за МиГ-29 от Полша е оценен и нямало проблем да бъде доставен до България. През януари Стоянов увери, че два мотора за МиГ-29 ще дойдат от Полша до края на месеца. Вторият мотор имал потребност от спомагателна оценка, посочи той и добави, че имало още един мотор, който е в авиобаза " Граф Игнатиево ", и един аероплан може да бъде квалифициран.

Стоянов разгласи на 22 февруари, че още веднъж му предстоят диалози с Франция, Швеция и Израел за заместващи МиГ-29 изтребители, с които да се охранява българското въздушно пространство до идването през 2025 година и последващия нужен интервал за асимилиране на първите 8 изтребителя F-16 Block 70, купени от Съединени американски щати. Това стана, откакто в средата на февруари България получи единствено една оферта за доставка на изтребители, само че тя беше финансово неприемлива по думите на министъра на защитата.

 Словашкият министър на защитата: Време е да се реши за изпращане на МиГ-29 в Украйна Словашкият министър на защитата: Време е да се реши за изпращане на МиГ-29 в Украйна

Самолетите, които вероятно можеха да бъдат контрактувани преди неуспеха на първия кръг диалози, бяха F-16 Block 30 от Израел, " Грипен " от Швеция и " Мираж 2000 " от Франция. Стоянов изясни, че би трябвало да има настоящо Народно заседание, с цел да може сходна договорка да бъде осъществена. Служебното държавно управление възнамеряваше тези заместващи изтребители да бъдат купени, отказвайки се от разновидността те да бъдат единствено за краткотрайно прилагане.

Същевременно Димитър Стоянов се оплаква от събитието, че съюзни страни от НАТО могат да поемат защитата на българското въздушно пространство. Служебната власт на президента Румен Радев е твърдо срещу България да даде изтребителите си МиГ-29, както и каквито и да било други военни самолети, в това число щурмовите Су-25, които също скоро няма да могат да бъдат поддържани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР