Министерството на околната среда и водите ще похарчи близо милион

...
Министерството на околната среда и водите ще похарчи близо милион
Коментари Харесай

Екоминистерството си приготви милион за кръговата икономика

Министерството на околната среда и водите ще похарчи близо милион за "Разработване на тактика и проект за деяние за преход към кръговата стопанска система на Република България за интервала 2021- 2027 година ".

Това излиза наяве от огласената от Агенцията за публични поръчки покана към бъдещите участници в надпреварите за тези европари. Поръчката се афишира в подтекста на пакета от ограничения на Европейската комисия, ориентирани към стимулиране на прехода към кръгова стопанска система като мотор за световна конкурентоспособност и резистентен стопански напредък, разяснява заданието.
Служителите на ековедомството аргументират този масраф с обяснението, че с цел да може кръговата стопанска система да стане действителност, са нужни дълготрайни дейности на всички нива - от страните членки, районите и градовете до бизнеса и жителите. Тази поръчка е част от ограниченията от пакета за преход към кръгова стопанска система на национално равнище. Планът за деяние, който претендентите би трябвало да разработят, планува дейности в няколко области. Едната е произвеждане, включително и пакетиране на продуктите и индустриални процеси и ползване. Освен това мераклиите да завоюват конкуренцията ще би трябвало да разработят тактиката за ръководство на отпадъците, която заема централно място в кръговата стопанска система посредством използване на процедура на йерархията на Евросъюза за отпадъците. Трябва да бъде начертан пътят за прехода от боклуци към запаси, като се предизвиква пазарът на вторични първични материали и наново потребление на отпадъчните води.
Залегнало е и изискването да се плануват дейностите в региона на предпочитани области като преработване на пластмаси, ръководство на питателните боклуци, съществени първични материали, боклуци от строителство и срутване, биомаса и артикули на биологична основа, нововъведения, вложения и други хоризонтални ограничения.

Съществена част на концепцията

за кръгова стопанска система е основаването на ефикасна рамка за мониторинг на равнище Европейски съюз, съдържаща набор от 10 основни индикатори, които отразяват главните й детайли, разясняват от екоминистерството. В този подтекст създадената на национално равнище тактика следва да съдържа национална рамка със съответстващи индикатори и методика за измерването им, която да подсигурява даването на достоверни и надеждни национални данни към Евростат. Изпълнението на поръчката би трябвало да е съобразено с европейското и с националното законодателство в региона на ръководството на отпадъците. Прогнозната стойност на това задание е 750 хиляди лева без Данък добавена стойност. Стратегията и проектът би трябвало да бъдат създадени за една година.

Към участниците в състезанието е сложено условието да имат осъществен най-малък общ оборот за последните три завършили финансови години в размер най-малко на 800 хиляди лв.. Най-малко 400 хиляди лева от тях би трябвало да са получени от действия с идентичната на поръчката сфера. Казано в резюме, претендентите наложително би трябвало да потвърдят опит по правенето на планови, стратегически и аналитични документи в региона на околната среда или на социално-икономическото развиване, ресурсната успеваемост и действия по правене и ръководство на планове, осъществяване на оценки в региона на околната среда. Фигурира и условието всеки от претендентите да е извършил най-малко две поръчки с еднакъв или подобен предмет като този на сегашната поръчка. Това изискване единствено по себе си слага преграда пред навлизането на нови играчи на територията за създаване на тактики и проекти. От една страна, в това няма нищо неприятно, тъй като министерството "си връзва гащите " във връзка с потвърдения опит на участниците. От друга обаче, действително не дава късмет на младежи, които имат нужната подготовка, да вземат участие в надпреварата. Подобни рестриктивни ограничения в изискванията на този тип задачи не позволяват нови играчи в тази област, защото те няма по какъв начин да прескочат заложените в изискванията административни трудности.
Очевидно

европейските условия за стягане на контрола

при възлагането на публичните поръчки са наложили да бъде планувана опцията възложителят да НЕ одобри показаните доказателства за механически и професионални качества на претендентите, когато те "произтичат от лице, което има интерес, който може да води до полза по смисъла на чл.54 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество ". А този текст надали е записан инцидентно в заданието.
Офертите на участниците в конкуренцията ще бъдат отворени на 18 октомври и тогава ще стане ясно кое предложение са харесали хората на Нено Димов.
От години се приказва за това, че наклонността за стабилно развиване постанова да се схване концепцията за кръгова стопанска система, която преди повече от две години се трансформира в един от главните цели на Европейския съюз. Основите на устойчивото развиване се поставят през 60-те години на предишния век, като акцентът се слага върху връзката сред околната среда и оползотворяването на ресурсите, както и върху стопанската система и публичното богатство. Мисленето за стабилно развиване доближава до общото схващане през 90-те години и от този момент се окачествява по разнообразни способи. Към края на първото десетилетие на новия век се вкарва нов стопански модел, прочут като “Зелена икономика”. В него се следят разнообразни процеси, свързани с стабилно ползване и произвеждане, “зелен растеж”, нисковъглеродна стопанска система и успеваемост при потреблението на запаси.
Концепцията за кръгова стопанска система, която е основополагащ детайл на зелената стопанска система, стартира да се развива през 70-те години като различен стопански модел, поставяйки под подозрение обичайна линейна стопанска система. Дотогава акцентът е по-скоро върху висока продуктивност и ниски разноски за произвеждане, разчитайки на изобилието от първични материали на относително ниска цена.
Типичният модел на процесите включва няколко стадия - рандеман на първични материали, произвеждане, ползване и неутрализиране на продуктите в края на техния витален цикъл.
От друга страна, кръговият развой се стреми към ниско влияние върху околната среда посредством ограничение на количеството боклуци и несъразмерната приложимост на запаси, като трансформира стоките след тяхната приложимост в запаси за други цели посредством повторна приложимост, вторично произвеждане, преработване, понижаване на отпадъчните материали и други практики. С други думи, кръговата стопанска система се стреми към обновяване.
През второто десетилетие на ХХ в. ползата към кръговата стопанска система измежду природозащитниците и изработващите политиките за запазване на околната среда последователно се усилва по разнообразни аргументи. Като по-важни екологични фактори за това се открояват дефицитът на запаси (особено на стратегически запаси като редкоземните детайли например) и негативното въздействие върху околната среда от неустойчиво произвеждане и ползване. Основните стопански аргументи са непостоянството на цените на стоките и капацитетът за стопански изгоди на стойност милиарди евро от внедряването на концепцията за кръгова стопанска система на нови пазари.

През декември 2015-а Европейската комисия разгласява План за деяние за налагане на кръгова стопанска система, поставяйки я на централно място при въвеждането на политика за стабилно развиване. Тогава комисията предложи Европейският съюз да премисли методите си и да предприеме въвеждане на промени в стадиите на виталния цикъл на продуктите: дизайн; производство; потребление; ръководство на отпадъците и наново отнасяне на вторичните материали. В упоменатия проект също по този начин са

дефинирани предпочитани области

които пък се изправят пред характерни провокации. Според документа към тези провокации би трябвало да се подходи посредством изменение на съответните закони и внедряване на законодателни начинания сред 2015 и 2019 година. Този развой към този момент е почнал с въведените наставления за депонирането на боклуци и увеличение на потреблението на органични и основани на отпадъчни материали торове.
Преходът към кръгова стопанска система ще бъде един от главните цели на политиките на Европейски Съюз, целящ да помогне на Европа да реализира отговорностите си по “Целите за стабилно развитие” на Организация на обединените нации. Той се основава на три стълба: изгоди за околната среда, изключително във връзка с ограничение на въздействието върху нея и понижаване потреблението на ресурси; икономисване на разноски от намалените потребности от естествени ресурси; основаване на нови пазари, предоставящи спомагателни стопански изгоди от кръгови практики, да вземем за пример във връзка с основаването на работни места или възстановяване на благосъстоянието.
Ползи от кръговата стопанска система са безспорни - потвърждават ги политиките на Еврозъюза за отпадъците, които към този момент способстват за развиването на кръговата стопанска система, най-много посредством ограничения, които благоприятстват преработването. Открояват се четири области, в които се следят най-съществени изгоди от прехода към кръгова стопанска система - потреблението на запаси, околната среда, икономическите и обществените аспекти - като основаването на нови работни места да вземем за пример.
Известно е, че сред 6 и 12% от потреблението на всички материали, в това число и изкопаемите горива, все още е намаляло в следствие от преработване, понижаване на отпадъците и политиките за екодизайн. Максимумът, който може да се реализира със съществуващите технологии, е 10-17%, а посредством потребление на новаторски технологии и възстановяване успеваемостта на ресурсите входните първични материали, които се употребяват в Европейски Съюз, индикаторът може да се понижи с 24% до 2030 година.

Европейската комисия счита, че другите комбинации от по-амбициозни подходи за преработване на битови боклуци и такива от опаковки, както и съкращаване на депата за боклуци може да доведат до понижаване на излъчванията на парникови газове с към 424-617 млн. т еквивалент на въглероден диоксид през интервала 2015-2035-а - в допълнение на пониженията, резултат на въведените съществуващи цели.

Много са позитивните страни на кръговата стопанска система. Дали обаче създаването на нашата тактика и проекти ще подкрепят нейното развиване, или просто ще останат документ на книга, към момента не е напълно ясно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР