Министерството на образованието предлага районирането за бъдещите пъвокласници да не

...
Министерството на образованието предлага районирането за бъдещите пъвокласници да не
Коментари Харесай

МОН предлага децата от ромските махали да учат извън тях

Министерството на образованието предлага районирането за бъдещите пъвокласници да не важи за всички възпитаници. Децата от малцинствата може да бъдат насочвани от общините към други учебни заведения отвън кварталите им.В „ Христо Ботев” в София да вземем за пример има единствено едно учебно заведение. Почти 100% от учениците са локални и се самоопределят като роми. Някои фамилии обаче са склонни дори да се реалокират в различен квартал, с цел да не учат децата им там и да имат по-голям късмет за социализиране, оповестява в собствен репортаж бТВ.

Твърдят, че доста момчета и девойки в учебна възраст от квартала не престават да не могат да четат.
Просветното министерство предлага общината да може да насочва бъдещите първокласници и към други учебни заведения, за се интегрират сполучливо. Родителите могат да се съгласят или да откажат.
„ Това ориентиране може да бъде и над план-приема, само че не повече от 2 деца в паралелка. Това значи, че се резервира правото на всички възпитаници, които са в прилежащия регион да бъдат признати в съответното училище”, изяснява зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.Предложението е в стадий на публично разискване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР