Министерството на образованието и науката учредява отличие Пробуда“ за българските

...
Министерството на образованието и науката учредява отличие Пробуда“ за българските
Коментари Харесай

МОН учреди специално отличие за учители зад граница

Министерството на образованието и науката учредява отличие „ Пробуда “ за българските учители зад граница.

Първия почетен знак връчи през днешния ден министър Галин Цоков на Снежина Мeчева. Тя е дълготраен шеф на Българското учебно заведение към Посолството на България в Лондон и учител по български език и литература, съосновател на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина.

Церемонията се състоя по време годишната конференция на Асоциацията в София.

„ Наименованието на оценката е “Пробуда ”, тъй като Вие сте модерни будители - надалеч от вкъщи съхранявате българския дух и го пренасяте през годините “, сподели министър Цоков.

По думите му то ще се присъжда годишно от МОН на учители зад граница като номинациите ще се съгласуват с Министерството на културата, Министерството на външните работи и българските общности зад граница.

“Характерно за неделните учебни заведения е, че те са съединителен център на хора с идея - да показват историята и културата ни на българските деца, родени надалеч от вкъщи. Благодаря ви за вашата активност и се надявам с нашето отличие да Ви вдъхновим да бъдете все по този начин отдадени на тази идея “, уточни още проф. Цоков.

Той заяви, че към този момент е провел срещи с организациите на българските учебни заведения зад граница и са разискали проблемите, които срещат. “Ще използваме Вашите познания и умения, с цел да ги решаваме. Предизвикателствата пред Вас не са толкоз разнообразни и от проблемите на българската просветителна система. Затова и би трябвало да променим насложеното схващане да търсим обособени решения, а да работим за цялата система като едно цяло ”, сподели още министърът. По думите му стъпка в тази посока е разписването на две нови национални стратегии към МОН, по които се финансират и действия на неделните ни учебни заведения зад граница.

Отличието “Пробуда ” е статуетка във формата на петел, направена от Вежди Рашидов.

  Поздравление към участниците в конференцията насочи и ръководителят на парламентарната комисия по обучение и просвета Красимир Вълчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР