Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен

...
Министерството на образованието и науката тази сутрин бе генериран изпитен
Коментари Харесай

47 654 зрелостници се потят над вариант 1 на матурата по БЕЛ

Министерството на образованието и науката тази заран бе генериран изпитен вид номер 1 за днешния Държавен зрелостен изпит по български език и литература, заяви БНР.

47 654 са зрелостниците, позволени на днешната матура, която се състои се от три модула и е с дълготрайност четири астрономически часа.

Изпитът ще се организира в 750 учебни заведения в страната и стартира в 8:30 часа. Резултатите от матурата ще бъдат оповестени до 9 юни.

Зрелостниците би трябвало да бъдат в изпитните зали най-малко 30 минути преди началото на изпита. Те би трябвало да си носят документ за идентичност и служебната записка за допускане, която може да бъде и на електронен притежател. Пише се с черен химикал.

Изпитът е разграничен на 3 модула. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

И тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100, а изпитът ще се счита за изискан при изкарани най-малко 30.

Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и две с уголемен свободен отговор.

Последният - 41-ви въпрос, включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има 2 обособени тематики.

Резултатите от изпита ще бъдат оповестени до 9 юни.

Във вторник, 23 май ще, се организира втората наложителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас. На същата дата учениците от професионалните гимназии вместо втора матура ще положат държавен изпит за придобиване на професионална подготовка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР