Министерството на образованието и науката ще стартира нов проект по

...
Министерството на образованието и науката ще стартира нов проект по
Коментари Харесай

Зам.-министър Лазарова: Нов проект на МОН ще подкрепи деца, родители и учители в детските градини

Министерството на образованието и науката ще започва нов план по Програма „ Образование ", с който ще подкрепим деца, родители и учители в системата на предучилищното обучение. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в УНСС на конференция „ Педагогическата връзка - обществена и прочувствена ", проведена от Центъра за образование и подготовка на педагогическите експерти, Синдиката на българските учители и Института по изразителност и връзки.

Основната цел на плана ще бъде разрастване на капацитета на децата от предучилищно обучение посредством поддръжка за личностното им развиване с оглед по-успешната им обществена реализация. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани е повишението на квалификацията на педагогическите експерти за реализиране на обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване, в това число социално-емоционалното учене в детските градини.

Предвидена е интензивна работа с родители на равнище детска градина и яслени групи и на равнище учебно заведение с групи за наложително предучилищно обучение за образуване на позитивни настройки към образованието и за пълноценното им присъединяване в просветителния развой. „ Учителят в детската градина е първият, който вкарва детето в системата на образованието ", сподели заместник-министърът на образованието и науката.

Тя акцентира, че екипът на МОН цени мнението, разчита и се доверява на опита и експертизата на българския преподавател и в учебното обучение. Партньорството им е значимо и за разработване на визия за по-различни образователни стратегии, ориентирани към създаване на умения и компетентности и интегрираност на знанието, сподели още Емилия Лазарова. МОН работи и за правене на правила и насоки за работа с изкуствен интелект в системата на учебното обучение.

Социалната и прочувствена компетентности ни дават опция, познавайки обществената и прочувствена просвета на децата и техните усеща, да разгадаем спора, както в детската градина, по този начин и в учебно заведение, сподели доктор Янка Такева, ръководител на СБУ. В конференцията участваха доктор Ваня Кастрева, шеф на РУО София-град, проф. Матилда Александрова, зам.-ректор на УНСС, представители на академичната общественост, шефове и учители.

Пресцентър на МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР