Министерството на образованието и науката (МОН) ще подготви нормативни промени,

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще подготви нормативни промени,
Коментари Харесай

Българчетата от чужбина ще учат до 3 години допълнително български в училищата у нас

Министерството на образованието и науката (МОН) ще приготви нормативни промени, които да подкрепят езиковото консолидиране на децата на българи, родени в чужбина или прекарали дълго време там.

Идеята е те да могат пълноценно да продължат образованието си в българските учебни заведения. Представители на МОН и на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина обсъждаха решенията на този проблем в парламентарната комисия за българите отвън страната.

По думите на ръководителя на комисията Антоанета Цонева, проучването на български език е висш приоритет за нашата страна и е извънредно значимо за завръщането на българските фамилии в родината. А съгласно Боянка Иванова от Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина българчетата, които не знаят български, са изправени пред езикова преграда у нас.

" Осланяйки се на опита в Европа и Съединени американски щати, Асоциацията предлага 3-годишни държавни стратегии за в допълнение образование и напасване в просветителната среда на възпитаници, пристигнали от чужбина и записали се да учат у нас в разнообразни класове. Сега те наваксват проучването на български в частни школи. За да се финансират тези стратегии обаче, първо би трябвало да има статистика какъв брой души и на каква възраст имат потребност от такива стратегии за интеграция ", сподели Боянка Иванова, представена от Българска телеграфна агенция.

Антоанета Цонева напомни, че Министерството на електронното ръководство създава електронен пакет, който да улесни българите зад граница за всички административни услуги, които могат да употребяват онлайн. От Асоциацията допуснаха, че по този метод ще може да се извърши и преброяването на искащите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР