Министерството на културата връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти

...
Министерството на културата връчи почетните отличия „Златен век“ и грамоти
Коментари Харесай

Министерство на културата връчи наградите Златен век на изявените дейци

Министерството на културата връчи почетните оценки „ Златен век “ и грамоти за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост на 14 персони, удостоени с премията през 2020 година Церемонията се състоя в изложба „ Средец “ на Министерството на културата през днешния ден при строго съблюдаване на настоящите здравни ограничения. Наградите връчи заместник-министърът на културата Румен Димитров в наличието на отличените и представители на институцията.

Връчването на оценките беше отлагано поради въвежданите ограничавания за осъществяване на събития и епидемиологичната конюнктура в страната, обвързвана с пандемията от Ковид-19. Миналата година с оценката бяха удостоени над 70 персони и институции в региона на културата и на изкуствата за техния принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост. Повечето от отличените културни дейци получиха оценките на самостоятелни церемонии в Министерството на културата или по времето на подобаващи събития през годината.



Почетното отличие на Министерството на културата „ Златен век “ обичайно се присъжда на дейци от разнообразни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространяването на българските обичаи и нематериалност у нас и по света.

Голямата премия тази година – статуетка - беше връчена на композитора Георги Костов.

Наградата „ Златен век “ - огърлие, през днешния ден получиха: оперната прима Александрина Пендачанска, актрисата Искра Радева, изявената педагожка и пианистка проф. Милена Моллова, музикантът проф. Анастас Славчев и диригентът Йордан Дафов.



Със „ Златен век “ – звезда бяха удостоени: педагогът и хореограф, една от емблемите на балет „ Арабеск “ Мила Искренова, писателят Трендафил Василев, водещият на телевизионното предаване „ Минута е доста “ - Петър Вучков, музикантът Недко Трошанов, композиторът и пианист Любомир Денев, музикантът и композитор проф. Христо Йоцов, композиторът проф. Йордан Гошев и артистът Николай Сотиров.

На днешната гала не съумяха да участват четирима от отличените дейци: поп легендата Васил Найденов, откривателят на българското кино Петър Кърджилов, худ.-постановчикът Богоя Сапунджиев, които са измежду носителите на премията „ Златен век “- огърлие, както и певицата Мими Николова, притежател на „ Златен век “ – звезда.

Всички отличени благодариха на Министерството на културата както за премията, по този начин и за това, че поддържа културните дейци през миналата сложна година.

Ето какво споделиха при приемането на оценките изявените културни дейци:

Проф. Георги Костов – музикант, композитор, учител и министър на културата в интервала 1995-1996 година: „ Много съм разчувствуван по доста аргументи. Аз изкарах в леглото тази болест преди една година и не укривам, че още има последици. Но желая едно нещо да кажа и то не е за това, че получаваме награди. Знам от 30 години всички екипи на Министерството на културата. Аз считам, че този екип – апелирам, поздравете министър Боил Банов, а и считам, че имам правото да желая Вашето позволение за това от нашата група – в случай че президентът намерения, да бъде оставен този екип, който е в този момент в културата. Този екип работи в най-трудния миг за нашата страна, за нашата просвета, когато доста хора и всички реализатори останаха без работа – без значение дали са артисти или инструменталисти, нямаха естествен креативен живот, само че по този начин или другояче работи за това българската музика да остане. Да живее музиката! Желая здраве на вички. Да създадете и извършите творби, които в този момент сме длъжни да напишем. Благодаря, сътрудници! “

Александрина Пендачанска, оперна прима: „ Искам да благодаря за това, че хората на изкуството, които същински пострадаха и претърпяха тези тежки дни по един доста тежък метод, въпреки всичко намират наслада с помощта на Вас. Благодаря за това, че не сме забравени и получаваме самопризнание за това, което вършим и обичаме. Искам да пожелая на всички още ентусиазъм поради тази най-голяма премия, която имаме в живота си – да вършим това, което обичаме и имаме от горната страна, за това да бъдем с хората в залите и да получим тяхната премия “.

Искра Радева, актриса: „ Всички, които сме тук, се усещаме будители, тъй като ние сме тези, които би трябвало да събудим духа на народа. Народ без дух е безгласна писмен знак. В този развой ние би трябвало да вдъхнем на хората вяра и убеденост, че ни чакат по-добри времена “.

Проф. Милена Моллова, пианист и музикален възпитател: „ Искам да пожелая на доста мои сътрудници, които също заслужават да бъдат на това място – дано да свирят и да учат на музика “.

Проф. Анастас Славчев, пианист и музикален възпитател: „ Това високо отличие аз го приписвам на огромната ми обич към музиката и на това, че дълги години тази обич съм я споделял с хората и съм ги правил по-добри. На всички сътрудници поисквам здраве и креативен триумфи “.

Йордан Дафов, диригент: „ Позволявам си да приема това самопризнание освен за себе си, а за десетките български музиканти, които съм дирижирал през годините. Защото без тяхното присъединяване, без техния безрезервен труд, гений и майсторство не бихме имали в никакъв случай такива достижения в музикалния и културния живот, които имахме до скоро. За огромно страдание тези музиканти от ден на ден оредяха, само че аз се надявам, че бъдещите генерации въпреки всичко ще създадат всичко допустимо да възстановят това, което епидемията довършва. Затова и от тяхно име благодаря, както и на тези, които са изпълнявали творбите ми и са разнасяли славата на България в чужбина “.

Николай Сотиров, артист: „ В Страстната седмица в навечерието на най-светлите християнски празници тази звезда за мен има смисъла на Витлеемската звезда. Днес е Симеоновден и в православните храмове се четат молебствия за съзидание. Нищо не може да убие българската и международната просвета. Какъвто и вирус да пристигна – културата е като водата – тя постоянно ще откри място от кое място да мине. Благодаря на всички другари от Министерството на културата. Бъдете здрави и Бог да Ви благослови “.

Трендафил Василев, публицист: „ Да пожелаем върховете на българските създатели да бъдат от ден на ден, все по-високи и да има постоянно мотиви за повече награди “.

Мила Искренова, възпитател и хореограф, балет „ Арабеск “: „ Тази премия е доста огромно самопризнание. Приемам го освен като самопризнание, само че и като обвързване към бъдещето. За мен е изключително знаменателно това, че получаваме тези награди в Страстната седмица, тъй като изкуството, с изключение на пристрастеност, е и страдалчество. Знаем го доста добре и в последно време го осъзнахме изключително добре. Благодаря на танца, който ми даде доста повече, в сравнение с аз въобще бих могла да дам. Благодаря на сътрудниците си, без които не бих могла да направя нищо от това, което съм направила. Светли празници на всички! “.

Петър Вучков, публицист и ефирен водещ, един от създателите на предаването „ Минута е доста “: „ Аз съм варненец, от гръцката махала. Живял съм сред турци, гърци, арменци, а на нашата улица беше и Синагогата. Искам да Ви кажа, че постоянно съм бил горделив за това, че съм българин. Бях и екскурзовод, водих шест сезона полски групи и описа на всяка група започвах със следната легенда: „ Когато Господ е раздавал земята, работливият българин работил и просрочен. Дошъл финален и споделил: „ Господи, а за мен? “. Той споделил: „ Свърши, аз я раздадох. Ама не се притеснявай, ще ти дам от моята “. И му дал едно парче земя от Рая. На българина. Горд съм, че съм българин, обичам България и в никакъв случай не съм мислил да я напусна “.

Недко Трошанов, музикант: „ Благодаря на Министерството на културата, че видя и нас, които се занимаваме главно с музика “.

Любомир Денев, композитор и пианист: „ Благодаря за това самопризнание и че обръщате внимание на нас, хората на духовното. Ние знаем, че материята е тленна, материята се деформира и деградира, само че духовното остава и ни надживява. Макар и прашинки, невидими в океана на Вселената, само че прашинки дишащи, трептящи, пулсиращи. Господ да ни пази! “.

Проф. Христо Йоцов, музикант, композитор и възпитател: „ Моята признателност ще бъде двузначна- първо персонално за премията, която получавам, а втората - за целия настоящ екип на Министерството на културата, тъй като през изтеклата година, взаимно с Министерството и доста хора, които събраха кураж да заемат дейна позиция в отбрана на изкуството – музиканти, артисти, художници, театрали, се свърши работа, която, уповавам се, ще бъде постоянна основа за всичко, което следва да се случи. Сигурен съм, че това, което успяхме да създадем тази година, тъй като аз приказвам и като представител на Българска музикална асоциация, нямаше да бъде реализирано в никакъв случай “.

Проф. Йордан Гошев, композитор и музикален възпитател: „ Щастлив съм да бъда измежду такива хора на културата, които през днешния ден са наградени. Много от тях са били тези, с които през тези години съм работил дружно. С някои съм бил съученик, други са били мои учители, други са били мои студенти. Благодарение на тях получавам тази премия, тъй като един музикант и един композитор без изпълнителите и менторите не може да бъде осъществен. Благодаря на всички “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР