Министерството на културата ще подкрепи и писателите на свободна практика

...
Коментари Харесай

Министерство на културата ще финансира писатели и драматурзи | Култура

Министерството на културата ще поддържа и писателите на свободна процедура с напълно нова стратегия за подкрепяне на креативен планове в региона на литературата. Целта на програмата е да бъде оказана целева финансова поддръжка на български създатели за основаване на нови литературни творби във всички жанрове на конкурсен принцип и при съблюдаване правилата на равнопоставеност, оптималната успеваемост, гласност и надзор при систематизиране на финансовите средства.

Във връзка с това на интернет страницата на Министерството на културата бе оповестен за публично разискване. 

Право да аплайват в конкурсната сесия за финансова поддръжка на креативен планове имат физически лица, осъществяващи активност в региона на литературата - поети, писатели, драматурзи, с издадени в книжен формат една и повече произведения и/или сложена на сцена най-малко една авторска пиеса.

Кандидатурите включват изложение на плана за ново произведение до 3 страници, фрагмент от живописен текст на български, написан от тях, креативна биография и рекомендация от издател, който има намерение да издаде творбата след написването му (с изключение на драматургичните творби). 

В комисията, оценяваща плановете, ще вземат участие специалисти от Министерство на културата, креативен съюзи, университети, както и одобрени експерти в региона на литературата.

Проектите, спечелили финансиране, би трябвало да бъдат осъществени в период от една година.

От Министерството на културата напомнят, че ведомството е осигурило средства за създателите на свободна процедура и в региона на театралните и образните изкуства. Допълнителните средства по осъществените към този момент стратегии бяха свързани и с оповестената изключителна обстановка в страната и бяха за поощряване на креативния развой по време на рецесия. В изискванията на пандемията от COVID-19 писателите също бяха наранени от следствията на пандемичната конюнктура и това обуслови основаването на тази нова стратегия в тяхна поддръжка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР