Министерството на културата и Община Пловдив обявиха годишния конкурс за

...
Министерството на културата и Община Пловдив обявиха годишния конкурс за
Коментари Харесай

МК и Община Пловдив обявиха началото на годишния конкурс за Националната награда „Христо Г. Данов“

Министерството на културата и Община Пловдив оповестиха годишния конкурс за Националната премия „ Христо Г. Данов “ за принос в българската книжовна просвета. Срокът за кандидатстване е до 17 май 2024 година в това число.


Отличията са учредени през 1999 година от Министерството на културата и Община Пловдив и плануват присъждането на годишни конкурсни награди в следните категории: „ Българско издателство “; „ Автор на българска художествена литература “; „ Преводач на художествена литература “; „ Автор в региона на хуманитаристиката “; „ Автор на издание за деца “; „ Художник или дизайн и оформление на книга “; „ Представяне на българската книга “; „ Библиотечно дело “, както и на Голяма премия за повсеместен принос в националната книжовна просвета (връчвана от министъра на културата).


В състезанието могат да вземат участие физически и юридически лица. За премиите се кандидатства единствено с първи издания и нови преводи, а в конкурсните раздели се присъждат дребна пластика, парична премия и диплом – за носителите на премията, както и диплом – за номинираните.
За да е годно заявката за присъединяване в състезанието, до 17 май т. година претендентите би трябвало да дават безплатно два екземпляра от препоръчаните от тях книги, съпроводени от формуляр, който може да се изтегли от уеб страницата на Министерството на културата.


Адресът за изпращане по пощата на книгите и на формуляра за кандидатстване е: Министерство на културата, София 1040, бул. „ Александър Стамболийски “ № 17, за дирекция „ Международно съдействие, европейски стратегии и районни действия “.
Присъждането на премията се прави в два кръга. В първия кръг се дефинират номинациите, а във втория кръг се взема решение за награждаване.


Имената на спечелилите в състезанието ще бъдат оповестени на публична гала на 7 юни 2024 година, в границите на фестивала „ Пловдив чете “.
Пълен текст на обявата, формуляр за присъединяване и статут на състезанието могат да се изтеглят от формалната страница на Министерството на културата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР