Министерството на икономиката на Испания разреши сливането между Уникаха банко

...
Министерството на икономиката на Испания разреши сливането между Уникаха банко
Коментари Харесай

Сливане формира петата по големина банка в Испания с активи от 110 млрд. евро

Министерството на стопанската система на Испания позволи сливането сред Уникаха банко (Unicaja Banco) и Либербанк (Liberbank) след утвърждението на Националната комисия за пазара на скъпи бумаги (CNMV). Плановете са то да завърши преди края на юли.

Съюзът ще постави началото на петата по величина испанска банка с активи от 110 милиарда евро. Той бе утвърден от Общите събрания на двете банки още на 31 март, само че се чакаше и единодушието на надзора - Националната комисия за пазара на скъпи бумаги, което се получи на 29 юни с изискването да се обърне внимание на високата централизация на банкови клонове в провинция Касерес.

Очаква се централата на новата банка да продължи да бъде в Малага, с банкови клонове в 80 % от страната и над 4,5 милиона клиенти.

Двете банки обмисляха сливането си още от 2018 година, на идната се отхвърлиха, само че възобновиха договарянията през ноември 2020 година, откакто Covid пандемията извади на напред във времето потребността от доходност.

Уникаха банко има към 6 200 чиновници и над 1 000 офиса, а Либербанк – 3 700 чиновници и близо 580 клона.

Това е следващото обединение в испанския банков бранш след Кайшабанк (CaixaBank) и Банкиа (Bankia). Тогава те редуцираха близо 8 300 души и закриха 1 534 клона.

От финансовата рецесия през 2008 година до момента банковият бранш в Испания загуби 40 % от работните си места поради сливания, въвеждане на онлайн услуги и Covid пандемията.

 Снимка: ЕРА/БГНЕС, списък
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР