Министерството на икономиката и развитието в Гърция даде днес първите

...
Министерството на икономиката и развитието в Гърция даде днес първите
Коментари Харесай

Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции

Министерството на стопанската система и развиването в Гърция даде през днешния ден първите два лиценза за развъждане на канабис за медицински цели в страната.

Още 12 ще бъдат издадени до края на тази година. Първият лиценз бе възложен на компания „Biomecann“ SA за развъждане на 11 декара канабис в Лариса, а вторият – на “ „Bioprocat“ SA за развъждане на 46 декара в Коринт. Общата инвестиция е 22 милиона евро. Гръцки и задгранични вложители са акционери и в двете компании.

Очаква се „Biomecann SA“ да влага 9,5 млн. евро на този стадий и да сътвори 51 работни места.

На 12 милиона евро излиза инвестицията на „Bioprocat“ SA, която планува да отвори 66 нови работни места.

Първите артикули от медицински канабис се чака да се появят на пазара след към година и половина и ще бъдат предопределени за експорт в чужбина.

„Заявен голям интерес има от компании, главно от Канада и Израел, някои от тях евентуални инвеститори“, съобщи на конференция заместник-министърът на стопанската система Стергиос Пициорлас.

Четиринайсет нови лиценза се чакат да бъдат дадени до края на годината, което ще докара до основаване на над 770 работни места, а цената на вложенията е към 200 милиона евро.

Припомняме, че гръцкият парламент утвърди закона за развъждане и продажба на медицински артикули, съдържащи канабис през м. март т.г. Проектозаконът не беше подсилен от водещата опозиционна партия „Нова демокрация“ и от крайнодясната „Златна зора“, до момента в който Комунистическата партия на Гърция изиска той да бъде отдръпнат, а Съюзът на центристите изрази запаси. Обяснявайки решението си да гласоподава срещу, „Нова демокрация“ съобщи, че не е срещу потреблението на канабис за медицински цели по принцип, а се опълчва на проектозакона заради неналичието на изясненост и неприятна подготовка.

Мярката е и част от промените, които прави държавното управление на Алексис Ципрас.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР