Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) инициира инициатива Достъпно за

...
Министерството на икономиката и индустрията (МИИ) инициира инициатива Достъпно за
Коментари Харесай

След Нинова, и Богданов бори цените с информация, но за промоции

Министерството на стопанската система и промишлеността (МИИ) инициира самодейност " Достъпно за Вас ". Целта е да бъдат препоръчани налични за потребителите цени на продуктите от първа нужда. Това разгласи икономическият министър Богдан Богданов на първото издание на форума " More than trade ", проведен от Сдружението за съвременна търговия (СМТ). Информация за изявлението му бе публикувана от министерството

Идеята ще бъде разисквана с бизнеса на среща на следващия ден в МИИ. Предвижда се искащите да се включат в самодейността търговски вериги да оферират на най-ниската допустима за тях цена храни от няколко съществени групи. Става въпрос за съществени артикули от дребната потребителска кошница като плодове и зеленчуци, мазнини, млечни и месни артикули. По думите на Богданов в самодейността могат да се включат и магазини, които продават и нехранителни артикули.

Планирано е акцията да започва през ноември. Идеята е комерсиалните вериги да слагат самобитно осведомително табло с най-хубавата за потребителите цена, на която могат да се предложат някои от продуктите от дадена стокова група.
 Лек спад в цените на съществени хранителни артикули по тържищата се регистрира през седмицата
Лек спад в цените на съществени хранителни артикули по тържищата се регистрира през седмицата

А оранжерийните краставици поевтиняват с цели 25,5%

Припомняме, че през февруари 2022 година Министерството на стопанската система и промишлеността, ръководено тогава от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, стартира на артикули от първа нужда.

Според сегашния икономическия министър с новата акция ще се реализира и осведоменост на потребителите , а данни за закрепените цени на седмична база ще се подават и на Националния статистически институт (НСИ).

" Като последовател на пазарната стопанска система и свободната конкуренция, за разлика от предходни опити да се вмени на комерсиалните вериги да продават продуктите под избрана цена или да имат таван на надценките, този път самодейността е на правилото на доброволното партньорство и синхрон сред страната и бизнеса ", разяснява той. Богдан Богданов сподели още, че с обединени старания и посредством пазарни механизми биха могли да бъдат реализирани по-добри резултати.
 Инфлацията и през септември се забавя, до 6.3% годишно
Инфлацията и през септември се забавя, до 6.3% годишно

Отчита се понижение на цените на стоките и услугите в сферите забавление и просвета и заведения за хранене и хотели

Той изясни, че акцията " Достъпно за Вас " няма наложителен темперамент и не се планува да бъдат налагани административни ограничавания, а в противен случай - тя ще бъде отворена опция за конкуренция и за повишение информираността на българските консуматори.

Богданов прикани комерсиалните вериги да работят по-тясно и с производителите. Той акцентира, че самодейността не би трябвало да бъде за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско равнище от веригата за доставк и. Затова министерството ще предложи на искащите да се включат в в акцията да се съобразят с механизма Green paper на Европейската комисия (ЕК) за най-хубави практики при търговците във веригата на доставките, където главно се визират питателните артикули.
 2524 лева нужни към този момент месечно за едно семейство с дете
2524 лева нужни към този момент месечно за едно семейство с дете

За 74.6% приходът на семейството е останал без смяна през последните 12 месеца

За повече осведоменост на потребителите МИИ предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включва в брошурите на комерсиалните вериги, в това число и в цифровите им издания.

Министерството на стопанската система и промишлеността ще предложи съответен базов механизъм за съществена рамка, с която всеки искащ да се включи в самодейността ще би трябвало да се съобрази.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР