Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за

...
Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за
Коментари Харесай

Държавата е инжектирала със 150 млн. лева начинаещи предприемачи

Министерството на стопанската система е осигурило близо 150 млн. лева за бизнесмени, посредством разнообразни схеми за финансово подкрепяне през последната година. През тази година по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ е завършила процедура „ Насърчаване на предприемачеството “, по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова поддръжка в размер на близо 67 млн. лева

Зам.-министърът на стопанската система Лилия Иванова откри през днешния ден конгрес „ Европейски ден на бизнесмена 2019. В началото на събитието тя уточни, че посредством инструментите за финансов инженеринг на Фонд на фондовете, по които обществените средства се дават също по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “, са планувани три Фонда за ускорение и начално финансиране.

„ До този миг Фондът на фондовете е основал два такива инструмента, които интензивно работят и набират планови оферти за поддръжка на стартъпи. Това са Фондът на финансовия медиатор „ Невек Мениджмънт “, с обществени средства от близо 40 млн.лв. и „ Иновейшън Акселерейтър България “ със средства от към 30 млн. лева “, изясни Иванова.

Стартъп стопанската система е раздвижила доста области, изключително в софтуерната промишленост, а предпочитани браншове, в които българските стартъпи демонстрират капацитет са: биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена действителност, роботика, електрически автомобили и самостоятелни автомобили; дронове, 3D принтиране и дигитализацията.

Икономическият заместник-министър сподели още, че напъните на министерството са ориентирани към обезпечаване на удобни условия, при които всеки да има опцията да осъществя капацитета си и да трансформира концепциите си в работещ бизнес. „ Именно предприемаческата сила, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови артикули и услуги, а бизнесмените съставляват незаместим запас за креативен хрумвания и увереност “, приключи тя.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР