Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване

...
Министерството на финансите засега се въздържа от предложението за намаляване
Коментари Харесай

Горанов не предвижда намаляване на заплатите в бюджетната сфера

Министерството на финансите към този момент се въздържа от предлагането за понижаване на разноските за хонорари в бюджетната сфера, разгласи финансовият министър Владислав Горанов в Народното събрание, където в петък се разисква препоръчаната от него актуализация на бюджета.

"С аргумента, че има чиновници, които не са толкоз натоварени, тъй като работят от у дома, става още по-валиден аргументът, че има чиновници, които, без да взимат задоволително ограничения, участват на работните си места и хипотетично са изложени на по-висок риск и правят работата и на тези, които не могат да си я правят от у дома. Нека да имаме посока, само че да не прибързваме с решенията, тъй като разполагаме с прекомерно малко информация. По-вероятният е сюжет е да се наложат спомагателни ограничения за ограничение на разноските. В момента, в който забележим, че това се постанова, ще го предложим ", разясни Горанов.

Както "Банкеръ " заяви, Комисията по бюджет и финанси поддържа на първо четене актуализацията на бюджета.

"Смятам за по-удачна тактиката преди да се наложи нулиране на фискалния запас да поддържаме задоволително фискални буфери ", разясни Горанов и прикани народните представители да не се изхарчват всички пари незабавно, а да се поддържат задоволително фискални буфери, с цел да може във всяка непредвидена обстановка, страната да продължи да действа.

Най-големият критик на препоръчаните от Горанов промени в бюджета за 2020 година се оказа проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия. Той упрекна финансовият министър, че числата му стоят като подхвърлени.

"Заложеният недостиг е 3,5 милиарда лева Няма потребност да се обзалагаме, спадът на Брутният вътрешен продукт ще е доста по-голям. Защо желаете да теглите 10 милиарда заем. Защо теглим нов заем, в случай, че вие твърдите, че имаме фискален запас от 10 милиарда, от които 5 милиарда лева са неприкосновени, само че имате 5 милиарда лева свободни “, уточни проф. Гечев и добави, че е допустимо безработицата да е по-голяма от 4% и че актуализацията се прави без средносрочна рамка за идващите години.

"Няма по какъв начин безработицата да се усили единствено с 2%, откакто има лавина от регистрирани в бюрата по труда ", сподели още социалистът и добави, че в Съединени американски щати предвиждат безработица сред 15-20%, такива били и европейските прогнози.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР