Министерството на финансите стартира емисионната си програма, като пусна в

...
Министерството на финансите стартира емисионната си програма, като пусна в
Коментари Харесай

Финансовото министерство възобнови продажбата на държавни ценни книжа на вътрешния пазар

Министерството на финансите започва емисионната си стратегия, като пусна в обращение нова емисия 3-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., с падеж 17.04.2027 година и годишен лихвен ваучър от 3%, оповестиха от ведомството.

С днешния търг Министерството на финансите (МФ) възобнови емисионната си интензивност след повече от едногодишно неявяване на вътрешния пазар на ДЦК.

Търгът е в осъществяване на емисионна политика на МФ за 2024 година и според оповестения през март емисионен календар за ДЦК за април 2024 година

На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 3,01%.

Общият размер на подадените поръчки доближи 512,5 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 2,56. Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 45 базисни точки. От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 46%, следвани от пенсионните фондове с 11%, застрахователните сдружения – 8%, договорни и гаранционни фондове – 6% и други вложители – 29%.

Във връзка с извършения аукцион и заради високия публичен интерес Ви уведомяваме, че вложителите (юридически и физически лица) могат да закупуват ДЦК на примитивен пазар на провежданите от Българската национална банка аукциони посредством определен от тях примитивен дилър, като подават: спортни поръчки с препоръчана от тях цена (до 30 поръчки на примитивен дилър) илинесъстезателни поръчки (неограничен брой), които се извършват по постигнатата междинна продажна цена на аукциона. Съвкупната номинална стойност на една спортна поръчка е минимум 1000 лева и е кратна на 1 лева, а на несъстезателната - минимум 50 лева и кратна на 1 лева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР