Министерството на финансите пусна в обръщение нова емисия 7,5-годишни държавни

...
Министерството на финансите пусна в обръщение нова емисия 7,5-годишни държавни
Коментари Харесай

Министерството на финансите емитира нови 7,5-годишни ДЦК при доста висок инвеститорски интерес



Министерството на финансите пусна в послание нова емисия 7,5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирани в лв., с падеж 27-и март 2025-а година.

На извършения на 25-и септември аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 85 млн. лв. при среднопретеглена годишна рентабилност от 0,69 %.

Общият размер на подадените поръчки доближи цели 286,40 млн. лв., което подхожда на коефициент на покритие от 3,37 пункта. Спредът по отношение на немските федерални облигации в този сегмент е 63 базисни пункта (доходността на българските ДЦК е с 0,63% по-висока от тази на немските книжа), показва Министерството на финансите.

На извършения през вчерашния ден аукцион беше регистриран висок интерес както към количеството, препоръчано за продажба със спортни поръчки, по този начин и към несъстезателната част, избрана за систематизиране сред вложителите.

Най-голямо количество от новите 7,5-годишни ДЦК беше добито от банките - 50,0%, следвани от пенсионните и гаранционните фонове - 37,34%, до момента в който застрахователните сдружения получиха 12,66% от цялата поръчка.

Това съставлява шеста емисия на левови ДЦК от началото на годината след три аукциона за издаване на дълготрайни 10,5-годишни държавни скъпи бумаги на обща стойност от 239,5 млн. лв. с падеж на 25-и юли 2027-а година и две излъчвания на 4-годишните облигации с падеж на 22-ри февруари 2012-а година за общо 100 млн. лв.. Трябва да се има поради, че през тази година финансовото министерство няма да поема дълг от външните пазари, като ще подчертава върху стартирането на излъчвания единствено на вътрешния пазар.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР