Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК),

...
Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК),
Коментари Харесай

Министерството на финансите пласира 10,5-годишни ДЦК при рекордно ниска доходност

Министерството на финансите преотвори емисия 10,5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), деноминирана в лв., пусната в обращение на 21.06.2019 година, с падеж 21.12.2029 година Емисията е референтна във връзка с хармонизирания дълготраен лихвен % за оценка степента на конвергенция, който е един от Маастрихтските критерии, оповестява ведомството.

На извършения аукцион бяха пласирани сполучливо ДЦК за 200 млн. лева съвкупна номинална стойност при реализирана среднопретеглена рентабилност в размер на 0,32 %. Отчетената рентабилност е рекордно ниска на примитивен пазар за този матуритетен сегмент. Общият размер на подадените поръчки доближи 305,75 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1,53.

Отчетеният спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации е в размер на 73 базисни точки. От страна на участниците беше регистриран висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона получиха банките – 73 %, следвани от застрахователните сдружения с 18 %, пенсионни и гаранционни фондове – 8 %, и други вложители – 1 %.

От Българска народна банка прецизират, че въпросната емисия в размер на 200 млн. лева е с лихвен % 0.50% годишно. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното заплащане се прави дружно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

До присъединяване в аукциона са били позволени поръчки със съвкупна номинална стойност 305 750 000 лева, в това число несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 38 100 000 лева Постигнатият коефициент на покритие е 1.53. Средната цена на позволените до присъединяване в аукциона поръчки е 101.29 лева на 100 лева номинал, на която подхожда среднопретеглена годишна рентабилност – 0.37%.

В аукциона участваха 9 първоначални дилъри на ДЦК.

Министерството на финансите ще предлага за продажба спомагателни количества от емисията на аукционен принцип.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР