Министерството на финансите отказа да рефинансира безлихвен заем в размер

...
Министерството на финансите отказа да рефинансира безлихвен заем в размер
Коментари Харесай

Министерството на финансите не даде втори безлихвен заем на община Перник

Министерството на финансите отхвърли да рефинансира безлихвен заем в размер на 3 млн. лева на община Перник. Парите бяха нужни за погасяване на безлихвен заем от 2017 година В писмо до кмета Вяра Церовска и ръководителя на общинския съвет Иво Савов министърът на финансите Владислав Горанов ги уведомява, че настояването не може да бъде прегледано заради липса на нормативно съображение за отпущането му. Дължимите и неплатени от община Перник 3 млн. лева Министерство на финансите ще прихване от средствата, които страната дава на общината.

Още в първите месеци на годината ще бъдат удържани 1 192 800 лева от целевата дотация за финансови разноски. Община Перник няма да получи и 921 275 лева от общата изравнителна дотация, дължима й до 20 юли, както и 885 925 лева от същата дотация, дължима за октомври. За просрочения интервал ще бъдат наложени лихви, чийто размер ще се посочи в допълнение, се показва в писмото на Министерството на финансите.

Според кмета Вяра Церовска драма няма. По думите й заемът е заложен като изискуем. "След като парите по него ще бъдат за сметка на прехвърляния от страната, ние ще правим плануваното строителство за сметка на освободените лични доходи, които би трябвало да върнем. Бюджетът на община Перник е координиран с Министерството на финансите ", съобщи Церовска.

Община Перник е в неприятно финансово положение и изпълняваща проект за финансово излекуване. Основната цел на бюджета за 2019 година е финансово стабилизиране на локалните доходи, понижаване на просрочените отговорности, недопускане на опасности и висока събираемост на личните доходи, уточни кметът. Тя напомни, че община Перник е почнала осъществяването на оздравителната стратегия с 22 256 982 лева просрочени отговорности. В момента просрочените отговорности са 9 824 790 лева За двегодишния интервал от осъществяването сме погасили 12 432 192 лева, насъбрани в предходни ръководства на община Перник, акцентира Церовска.

По думите й признати в сходство с рестриктивните мерки на Закона за обществените финанси, са поети задължения за разноски. В началото на осъществяването на оздравителната стратегия те са били 32 772 385 лева, сега са 20 445 277 лева Друг индикатор, чието осъществяване е надвишавало допустимия %, са налични отговорности за разноски.

От 16 287 368 лева при започване на 2017 година, в края на 2018 година са едвам 10 368 301 лева Според пернишкия кмет не е допустимо при полученото завещание от големи задължения в границите на двегодишен интервал всички индикатори, следени от Министерството на финансите и определящи за финансовата непоклатимост на общината, да бъдат приведени в сходство с условията на Закона за обществените финанси. Достойно е да се регистрира напредъкът, който общината очевидно демонстрира, съобщи Церовска.

Рамката на бюджета на община Перник за 2019 година, дружно с преходни останки, е в размер на 65 740 345 лева, от които 37 115 060 лева - държавни доходи и 28 625 285 лева - локални доходи. Определени са 1 457 107 лева за дофинансиране на държавно делегираните действия.
Инвестиционната стратегия за 2019 година е на стойност 49 512 017 лева

За първи път община Перник разчита повече на страната, в сравнение с лични доходи, разяснява заместник-председателят на Общинския съвет Милан Миланов. Според него нежеланото финансово положение се дължи и на обстоятелството, че години наред община Перник покрива със лични средства действия, които са прерогатив на страната. Като образец той уточни издръжката на Специализираната болница за долекуване и рехабилитация и Драматичния спектакъл "Боян Дановски ". Миланов се притеснява, че доста обекти, включени в листата за финансови разноски, евентуално няма да бъдат изпълнени.

Бюджетът е добре написан, има и обществена политика, само че е пожелателен, а не действителен, сподели общинският консултант Кирил Леонов.

Община Перник дължи още 4 200 000 лева на централния бюджет под формата на безлихвен заем. През януари Министерството на финансите го рефинансира, като дефинира период за възобновяване му до 1 декември 2019 година

На към 32 млн. лева възлизат общо отговорностите на община Перник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР