Министерството на финансите отчете рекорден бюджетен излишък в края на

...
Министерството на финансите отчете рекорден бюджетен излишък в края на
Коментари Харесай

В края на април е отчетен рекорден бюджетен излишък от 2.6 млрд. лв.

Министерството на финансите регистрира рекорден бюджетен остатък в края на април от над 2.678 милиарда лева, което е 2.3 на 100 от прогнозния БВП (БВП). Това демонстрират предварителните данни на салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП)на касова основа.

За съпоставяне за цялата 2018 година постигнатият бюджетен остатък беше над 2.4 милиарда лева В края на годината той се сви на 163 млн. лева, поради ударното му харчене главно за автомагистрала „ Хемус “, за която бяха заделени 1.35 милиарда лева в специфична сметка в Българска народна банка и други пътни планове. Допълнителни средства получиха още Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата.

По традиция месец април се характеризира с превишение на приходите над разноските, поради приключването на данъчната акция. Рекордното бюджетното салдо се дължи и на възобновените суми от Европейската комисия в частта на помощите.

Приходите са над една трета от годишния план

Приходите и помощите по КФП към края на април се чака да бъдат в размер на 15.1 милиарда лева Това е 34.5 % от годишния план. Спрямо април 2018 година приходите по КФП нарастват с над 2.14 милиарда лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР