Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн.

...
Министерството на финансите очаква дефицит в размер на 610 млн.
Коментари Харесай

Дупка в хазната. Ето колко е дефицитът за ноември

Министерството на финансите чака недостиг в размер на 610 млн. лева по консолидираната фискална стратегия (КФП) на месечна база към края на ноември 2022 година А общо за 11-те месеца на годината до момента се предвижда той да доближи 605 млн. лева. 

От финансовото ведомство означават позитивния резултат от забележителните доходи от корпоративен налог, свързани с крайния период за внасяне на предплатените вноски за данъка през 2022 година. В хазната по това перо са постъпили 1.3 милиарда лева през ноември, т.е. без тях дефицитът щеше доста да надвиши настоящия. 
-->
От друга страна, растежът на разноските изпреварва растежа на приходите, главно заради по-високи разноски за дотации, обществени заплащания, финансови разноски и други. Поради тази причина за ноември се чака превишение на разноските над приходите и недостиг по КФП на месечна база “, се показва в известието на МФ. 

Това ще е вторият месец, през който бюджетът ще е на минус. За първи път той отиде в негативна територия през октомври, когато като с магическа пръчка бе стопен септемврийския едномилиарден остатък. Тогава финансовото ведомство изясни случилото се с по-високите разноски вследствие на преизчислението на към една трета от пенсиите от 1 октомври, дружно с други финансови разходи, написа economic.bg
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР