Министерството на финансите (МФ) оповести информация във връзка с възможността

...
Министерството на финансите (МФ) оповести информация във връзка с възможността
Коментари Харесай

Заради плащането на заплати по карта: Безплатни банкови услуги след 1 септември

Министерството на финансите (МФ) оповести информация по отношение на опцията трудовите хонорари да се получават по така наречен " платежна сметка за съществени интервенции ", след голям брой получени запитвания по тематиката.

От МФ прецизират, че от 1 септември 2023 година физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за съществени интервенции, когато ще се обслужва гратис, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от трудови хонорари, пенсии, помощи и компенсации за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне, стипендии за възпитаници, студенти и докторанти. От финансовото министерство напомнят, че опция за това е планувана в измененията в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с Бюджет 2023.

Платежна сметка за съществени интервенции могат да употребяват хора, които да нямат открита друга платежна сметка в банка, посредством която да могат да употребява посочените платежни услуги. Всеки жител може да има единствено една платежна сметка за съществени интервенции. По нея могат могат да се внасят средства, да се теглят пари в брой от гише или банкомат и да се правят други платежни интервенции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят средства гратис единствено на банкомати на същата банка.

МФ напомня също, че с приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година от от Народното събрание са направени промени и в Кодекса на труда и в Закона за ограничение на заплащанията в брой. С тях е въведено обвързване за всички работодатели със 100 или повече чиновници да изплащат трудовите им хонорари единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в посочена от служащия или служителя банка в страната. Изключение се прави за сезонната селскостопанска работа.

Обявени са публично разискване промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, с които да се уточни използването на тази част от законовите дпромени.

От финансовото министерство означават, че според Директивата за платежните сметки (2014/92/ЕС), платежната сметка за съществени интервенции има за цел обезпечаване на улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими консуматори.

" Тези законови промени целят да допринесат за изсветляване на стопанската система, а това, от своя страна, основава предпоставки за по-добър стопански напредък, по-добро качество на труда и по-добър стандарт на живот ", декларират още от МФ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР