Министерството на финансите и БНБ съобщиха, че държавата успешно е

...
Министерството на финансите и БНБ съобщиха, че държавата успешно е
Коментари Харесай

Само за месец държавата взима назаем 0.5 млрд. лева

Министерството на финансите и Българска народна банка оповестиха, че страната сполучливо е набрала 300 млн. лв. посредством издаване на облигации. Аукционът бе извършен през вчерашния ден. След броени дни ще има още една емисия - този път за 200 млн. лв., заяви централната банка.   

Общият размер на подадените през вчерашния ден поръчки е надхвърлил 555 млн. лв., което демонстрира висок интерес към емисията. Одобрените поръчки обаче са в границите на оповестения размер - 300 млн. лв.. Най-активни са били банките, които са придобили две трети от държавните скъпи бумаги, следвани от пенсионни фондове, застрахователи и други

Облигациите са 10.5 годишни, с закрепена рента от 0.1% и средно претеглена рентабилност от 0,14 на 100, разясняват от МФ и Българска народна банка.

Следващият аукцион за набиране на още 200 млн. лв. ще е на 22 февруари. Емисиите не са нещо изключително, те са планувани в календара на Българска народна банка и МФ. 

Тази година държавното управление има право да поеме до 4.5 милиарда лв. нови отговорности. Част от парите отиват за заплащания по остарели заеми, като при всички положения към 31 декември държавният дълг би трябвало да е под 31,9 милиарда лв.. Тези тавани са записани в закона за бюджета за 2021 година

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР