Министерството на енергетиката предложи за обществено обсъждане проект за промени

...
Министерството на енергетиката предложи за обществено обсъждане проект за промени
Коментари Харесай

МЕ предложи за обществено обсъждане промени в Закона за енергийната ефективност

Министерството на енергетиката предложи за публично разискване план за промени в Закона за енергийната успеваемост, с които се регламентира основаването на Национален фонд за декарбонизация (НФД). Той ще бъде приемник на Фонда енергийна успеваемост и възобновими източници.

Националният фонд за декарбонизация ще бъде главният финансов инструмент в поддръжка на обновяването на сградния фонд в страната. Той ще приспособява наличните финансови принадлежности или ще структурира спомагателни такива при нужда.

С препоръчаните промени се цели обезпечаване на нужната поддръжка за обновяването на сградния фонд в България и постигането на задачите на Дългосрочната национална тактика за подкрепяне на обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни здания до 2050 година

Предвижда се подкрепяне на вложенията в нисковъглеродно развиване посредством стабилно и целеустремено финансиране на необятна група бенефициенти - крайни консуматори на сила - с оглед оптимално реализиране на задачите за декарбонизация на българската стопанска система.

С измененията в Закона за енергийната успеваемост се регламентира предпочитано финансиране на планове за повишение на енергийната успеваемост и за потребление на сила от възобновими източници при крайното ползване на сила в жилищни и обществени здания, както и такива на търговски сдружения.

Въвежда се по-лесно и бързо административно произвеждане по регистриране в регистъра на лицата, които правят обследването за енергийна успеваемост, узаконяването на здания, правенето на оценки за сходство на капиталовите планове и за енергийни спестявания и така нататък

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР