Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да

...
Министерството на електронното управление ще опита в най-кратки срокове да
Коментари Харесай

Нови промени: Вместо лична карта ползваме мобилно приложение

Министерството на електронното ръководство ще опита в най-кратки периоди да направи приложение за електронно идентификация, в което да влязат данните от персоналната карта. Това разгласи на конференция отрасловият министър Божидар Божанов. Това е една от краткосрочните ограничения, с които ще се заеме новото ведомство.

" За страдание сега тази система е " забила ". Ще създадем една система за електронна идентификация посредством мобилни телефони, тъй че да не разчитаме на персоналните карти. Личните карти остават приоритет, само че мобилните телефони ще са комфортна опция. Освен това персоналните карти би трябвало да бъдат с чип. Друга предпочитана мярка е отпадането на най-често употребяваните удостоверения. Ще променим вътрешните правила, заповеди, тъй че тези удостоверения да бъдат отстранени и да спестим потребността от такава услуга ", добави министърът.

" Мобилните телефони ще са комфортна опция на това и нещо, което ще можем да създадем бързо без да има потребност да координираме публични поръчки, Министерство на вътрешните работи и други Приоритетно ще опитаме да раздвижим процедурата, по който да създадем новите персонални карти. Те би трябвало да бъдат с чип по този начин или другояче. Европейски правилник е. Това го нямаме и би трябвало да го създадем. Дори закъсняваме, безапелационен бе Божанов.

Идеята е криптографската информация да е в телефона. " Например, в случай че желаеме да влезем в здравното си досие - там ще пиеше идентифицирайте се и ще го вършим посредством приложението с ПИН код ", даде образец той.

Министърът на електронното ръководство Божидар Божанов показа целите и най-неотложните задания, които стоят за разрешаване от новото министерство. Той съобщи, че се усеща квалифициран за поста.

" Аз съм IT специалист. Работил съм в областта на електронното ръководство. Законодателната част не ми е непозната. Визията ми, която е залегнала в предизборната стратегия на " Демократична България ", както и в последващото съглашение, е да сложим жителите и бизнеса в центъра на административното обслужване. Искаме администрацията да стане ефикасна и жителите да спрат да бъдат куриери на администрацията ", изясни той.

Божанов посочи, че електронното ръководство ще способства за развиването на стопанската система и по-успешното ръководство на бизнеса. По думите му новото министерство ще се базира на Държавна организация " Електронно ръководство ". Една дирекция от Министерство на превоза също ще бъде част от новото министерство.

" Министерството ще направи комфортен, елементарен и безвъзмезден достъпа до електронни услуги. Електронните подписи сега не са комфортни. Те съществуват, само че основават доста проблеми поради разнообразни механически особености. Ролята на страната ще бъде да се грижи за разбирателството сред обособените структури на министерството. Данните ще бъдат налични за цивилен деятели, медии и така нататък Обществените поръчки, комерсиалният указател ще бъдат отворени, с цел да могат да бъдат оценени. Контролът е друга значима функционалност на министерството. Има прекрасен Закон за електронното ръководство. Трябва да наблегнем на контрола както като наставления, по този начин и от позиция на глобите. Нашето министерство ще бъде обърнато най-вече към администрацията. Дигиталните услуги са различен значим приоритет ", сподели още министър Божанов.

Божанов очерта и средносрочните и дълготрайни ограничения, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното ръководство - унищожаване на 80% от административната тежест посредством отпадане на удостоверенията. Според него трудовата брошура също би трябвало да отпадне. Това обаче няма да е чак толкоз елементарно.

" Надграждането на основни регистри също ще бъде значимо за нас. За да имаме електронно ръководство, на процедура всяка услуга би трябвало да се основава на национална база данни. Постоянно регистрите би трябвало да бъдат надграждани с непрекъснати улеснения за жителите и бизнеса. Имаме ангажимент да цифровизираме огромна част от държавните регистри. Смятаме да създадем централизирана система, която да сплоти тези регистри, да обезпечи опция те да бъдат сигурни. Всеки един указател би трябвало да има своето отражение и върху данните ", безапелационен бе той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР