Министерство на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на

...
Министерство на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на
Коментари Харесай

Вътев: Закон за търговията с храни ще въведе местни магазини за български продукти

Министерство на земеделието има намерение да провежда конкурс за работливост на всички млекодайни и месодайни породи и конкурс за общини, които спомагат оптимално за развиването на отглеждането на животни. Това разгласи земеделския министър Кирил Вътев при откриването на 17-тото Национално ревю на животновъдите край сливенското село Мечкарево. В ревюто са показани над 500 елитни месодайни и млекодайни породи крави, овце, биволи, коне и български пастирски кучета, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


До края на тази година Министерство на земеделието ще посочи критериите, с цел да може от идната година този конкурс да стане действителност. В момента се приготвя Закон за търговията с храни взаимно с Министерство на стопанската система и следва да бъдат препоръчани на Народното събрание промени в Закона за поземлените връзки.

" Пасищата да се дават предпочитано на животновъди, и в случай че остане остатък, тогава към този момент да се пускат на търгове, за който завоюва. Да, има проблем с пътя на земеделските производители до пазара. Ние го знаем доста добре, за това сега взаимно с Министерство на стопанската система приготвяме Закон за търговията с хранителни артикули, с цел да можем да отворим пътя. Водим диалози с други хора, да създадем български магазини единствено за районни артикули. Има задоволително положителни образци във Франция, Австрия, в Италия. Трябва да дефинираме тъкмо и ясно какво значи „ пресен артикул ", и примерно, ето тук, в Сливен, в радиус от 20 километра, това е „ пресен артикул ", изясни министърът на земеделието Кирил Вътев./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР