Министерство на вътрешните работи ще се опита да затегне контрола

...
Министерство на вътрешните работи ще се опита да затегне контрола
Коментари Харесай

МВР ще се опита да затегне контрола по пътищата с нови правила

Министерство на вътрешните работи ще се опита да затегне контрола по пътищата като вкара нови правила за водачите. Силовото ведомство готви промени в Закона за придвижване по пътищата, стана ясно на извършен конгрес в Министерския съвет с присъединяване на институции, пътни специалисти и неправителствени организации.

Законопроектът към момента не е публично оповестен за публично разискване, само че някои от измененията плануват понижаване на оптималната скорост за придвижване по автомагистралите от 140 на 130 км./ч. Списъкът с нарушавания, за които се лишават контролни точни, ще бъде уголемен.

Припомняме, че сходен законопроект бе направен и по време на кабинета „ Петков “, само че той по този начин и не стигна до Народното събрание, защото държавното управление падна и последваха нови предварителни избори.

Повече от 2100 човешки живота могат да бъдат съхранени всяка година, в случай че междинната скорост на напредване по европейските пътища се понижи единствено с един километър ", разяснява зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев.

Други промени, които ще залегнат в законопроекта, са свързани с младите водачи, които са придобили книжки неотдавна. Идеята е за избран интервал те да нямат право да карат без компаньон. Най-вероятно мярката ще важи за каране през нощта.

Ще бъде избрана и по-ниска стойност на централизация на алкохол в кръвта, над която шофирането ще е неразрешено за нови водачи или такива, пренасящи пасажери и товари. Обсъжда се новият предел да е 0.2 промила. Министерство на вътрешните работи мисли и за ускорена процедури за проучване на кръвни проби за алкохол и опиати. Броят на лечебните заведения и лабораториите ще бъде повишен.

Предвижда се и нов метод за връчване на наказания за пътните нарушавания. Невъзможността Министерство на вътрешните работи да връчва фишове е огромен проблем от години, като по този начин ведомството не съумява да събира приходите от санкциите. Най-вероятно и други институции ще може да връчват наказателните постановления или фишовете.

В централните елементи на градовете се обмисля въвеждането на специфична „ Зона 30 “. Освен по-ниска скорост за колите, в нея ще се дава преимущество на пешеходци и велосипедисти. Проектозаконът планува и при придвижване през нощта отвън обитаеми места пешеходците да носят светлоотразителни жилетки.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМВР закон за придвижване по пътищата млади водачи шофиране наказания произшествия сигурност по пътищата оптималната скорост ПоследниНай-четениПолитика 92 Министерство на вътрешните работи ще се опита да затегне контрола по пътищата с нови правила Бюджет и финанси 428 Велкова: Минимална заплата от 770 лева, само че от 1 юли 2023 година Политика 208 Правна комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодекс Накратко 312 Вечерни вести: Кабинетът бърза с три закона за еврото; ЕЦБ усили лихвите Компании 10987 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Личности 8808 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Любопитно 4049 Vivacom отключва всичките си ТВ канали Бюджет и финанси 3746 Правителството предлага изтеглянето на България от двете руски банки Всички новини19:29 Политика 92 Правна комисия отхвърли ветото на Радев върху Изборния кодексОще от
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР