Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота

...
Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота
Коментари Харесай

МВнР връчи протестна нота на Сверна Македония заради подменен български паметник

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски във връзка открит случай на замяна на български монумент, намиращ се на територията на югозападната ни съседка, оповестяват от министертството.

На среща, извършена през днешния ден в Министерство на външните работи, Ваня Андреева, шеф на дирекция „ Югоизточна Европа “, осведоми представителя на Република Северна Македония у нас, че дипломатическата задача на България в Скопие е открила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, монумент, който е бил повдигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, починали при стълкновение с османски елементи през 1904 година, е бил сменен. Констатирано е, че истинският надпис на литературен български език е бил сменен, отстранени са цели елементи от достоверния текст и са изменени и някои от имената на починалите четници.

В рамките на провелия се диалог българската страна настоя за предприемане на нужните дейности от способените управляващи на Република Северна Македония за търсене и възобновяване на истинския монумент. Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти съставлява акт на заличаване на достоверния тип на културно-историческо завещание и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна угриженост, в това число в подтекста на нуждата от прецизно осъществяване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=183944200527545&id=100296015559031
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР