Министерство на транспорта прекрати търга за доставката на 7 двуетажни

...
Министерство на транспорта прекрати търга за доставката на 7 двуетажни
Коментари Харесай

Поръчката за двуетажните електрически влакове удари на камък

Министерство на превоза приключи търга за доставката на 7 двуетажни електрически влака на стойност над 410.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Проблемът е, че единственият претендент, който подаде оферта, предлага по-дълъг период за доставка от заложения в условията на поръчката. Решението за преустановяване е от през днешния ден, излиза наяве от инспекция в уеб страницата на Регистъра за електронни поръчки.

Миналата седмица медията ни заяви, че единствено Консорциум 7 DDEMU има предпочитание да създаде новите двуетажни влакове, като предложи цена двойно по-ниска от прогнозната стойност – към 250.2 млн. лева без Данък добавена стойност.

Защо се стопира поръчката?

За оценяващата Комисия проблем не се явява това, че по процедурата има една единствена оферта, а срокът за доставка, излиза наяве от отчета. Въпросният консорциум предлага период за доставка на изцяло приключени и окомплектовани бройки преносим състав между 36-ия и 52-ия месец. Заявява, че срокът за регистрация на всички бройки на името на възложителя, включително и времето за самата регистрация, е сред 50-ия и 54-ия месец.

Тези периоди обаче не дават отговор на условията, заложени в поръчката. Възложителят е сложил изискване към участниците бройките преносим състав да бъдат доставени и регистрирани не по-късно от 33-тия месец от датата на започване на осъществяването на контракта. Участниците би трябвало да разработят обстоен график за осъществяване на доставката, като показват месеца, в който ще доставят на територията на страната и месеца, в който ще записват на името на възложителя съответната численост преносим състав.

Видно от изложеното, участникът не извършва изискването всички бройки преносим състав да бъдат доставени и регистрирани не по-късно от 33 месеца от датата на започване на осъществяването на контракта, заради което предлагането на участника не дава отговор на условието на възложителя, посочено в техническата спецификация и образеца на техническото предложение “, се показва в отчета на оценяващата Комисия.

Именно поради това Комисията предлага премахване на консорциума от по-нататъшно присъединяване в процедурата, както и преустановяване на търга. Това е станало с решение на министъра на превоза от 15 януари. То може да бъде обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10-дневен период.

Кой взе участие в консорциума?

Единствено Консорциум 7 DDEMU е подал оферта, в електронния указател липсваше информация за това кои компании вземат участие в обединяването. Министерството на превоза също отхвърли да даде данни.

Беше съвсем несъмнено обаче, че присъединяване има китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO, защото ценовата оферта бе подписана от немската Vossloh Rolling Stock. Сега това се удостоверява от отчета на оценителната Комисията.

" Медиапул " обаче оповестява, че по неофициална информация в Консорциума има и българска диря. Медията показва, че зад обединяването стои някогашен началник на Националната компания " Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ).

Припомняме, че в същия състав компаниите подадоха предложения за присъединяване и в търговете за доставка на локомотиви на министерството, само че и на БДЖ. И при двете процедури обаче отпаднаха, съобщава Economic.bg.

Какво следва?

Много е евентуално Министерството да разгласи процедура по директно договаряне и по този търг, както се случи с процедурата за доставката на 20 едноетажни влака. За да стане това, едно от изискванията, написани в Закона за публични поръчки (ЗОП), е подадените предложения да не дават отговор на заложените критерии от възложителя.

Ако се стигне до директно договаряне, то отрасловото ведомство на процедура ще води договаряния по две поръчки за новите влакове с китайската компания.

Припомняме, че CRRC Zhuzhou Locomotive CO участваше независимо и в прекратения търг за доставка на 20 едноетажни влака. Тогава компанията също предложи на половина по-ниска цена от прогнозната. Процедурата за над 1.2 милиарда лева в този момент продължава с директно договаряне, като транспортното ведомство е отправило покана към CRRC Zhuzhou Locomotive CO, както и към испанската Patentes Talgo SL.

Търговете за нов преносим състав се финансират със средства от Плана за възобновяване. Парите би трябвало да бъдат усвоени до края на 2026 година В противоположен случай има риск да бъдат изгубени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР