Министерство на иновациите и растежа, което бе критикувано, че концентрира

...
Министерство на иновациите и растежа, което бе критикувано, че концентрира
Коментари Харесай

Лорер прехвърля разпределянето на стотици милиони на външен изпълнител

Министерство на нововъведенията и растежа, което бе подложено на критика, че концентрира прекомерно доста запас, има намерение да трансферира ръководството на част от него на външен реализатор.

Екипът на Даниел Лорер ще търси с социална поръчка външен реализатор, който да утвърждава и следи осъществяването на всички грантови схеми по програмата за икономическа промяна в проекта за възобновяване и резистентност.

По схемата е планувано да се разпределят над 670 млн. безплатно финансиране за разнообразни действия, свързани с модернизацията на компаниите и прехода към зелена и кръгова стопанска система.

В същото време към министерство на нововъведенията действа основна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ с 278 души, а ще работи и особено звено, което да поеме плановете по проекта за резистентност по различен приоритет – за развиване на индустриалните зони.

Екипът на Даниел Лорер твърди, че грантовите схеми по проекта за резистентност следва да се трансферират като договаряне на външен реализатор, тъй като плановете би трябвало да стартират незабавно и са доста. В същото време социална поръчка за избор на външен реализатор сигурно ще забави темпото. На този декор дирекцията, която ръководи фондовете за конкурентоспособност, сега не работи толкоз интенизвно, тъй като чака нова оперативна стратегия за интервала 2021 – 2027. Извън външния реализатор, който ще прави подбора и договарянето по грантовите схеми, в министерството ще бъдат наети и външни чиновници, които да го управляват.

Всичко това ще докара до набъбване на разноските за ръководство на плановете, излиза наяве от плановия фиш на програмата. Предвидено е разноските за организация и ръководство на грантовите схеми да възлязат на 5%. При обща сума от 670,6 млн. лева това прави разход за ръководство в размер на 33, 53 млн. лева В тази сума въпреки всичко ще бъдат включени и други действия – за даване на правни и различен тип експертни съвещания, разноски за гласност на ограниченията, за командировъчни и други

Не е ясно за какво е призната такава конструкция на ръководство, когато по другия план в ресора на Лорер от проекта за възобновяване – за развиване на индустриални паркове и зони - по този начин или другояче ще се употребява особено основано звено в поддръжка на ръководството на плановете.

Експерти разясняват, че основна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ поначало е привикнала на процедури с огромен брой кандитати и това не би следвало да е проблем.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР