Министерство на електронното управление подкрепя инициативите за партньорство между бизнеса

...
Министерство на електронното управление подкрепя инициативите за партньорство между бизнеса
Коментари Харесай

МЕУ подкрепя партньорството в киберсектора между публичните институции и бизнеса

„ Министерство на електронното ръководство поддържа самодейностите за партньорство сред бизнеса и обществените институции. Целта е възстановяване на потенциала и намиране на механизъм, принадлежности и услуги, които да разширят опциите за противопоставяне на хакерски атаки и оказване на своевременна помощ. “ Това сподели заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев при разкриване на форума за киберсигурност в София Тех Парк.

Той акцентира, че екипността на национално равнище и интеграцията на европейските и интернационалните системи за предварителна защита и киберзащита, е от основно значение за противопоставяне и сигурността на жителите, институциите и бизнеса. „ Изграждането на киберкапацитет в България, с подготовка на специалисти, придобиване на запаси и принадлежности, повишение степента на докладване за киберинциденти, въвеждане на стратегии за подготовка и предварителна защита, са част от ограниченията за киберзащита, в отговор на усложнената геополитическата конюнктура “- добави заместник-министър Мазнев.

Атанас Мазнев подчертава, че шерването и своевременният продан на информация сред профилираните звена на обществените институции и бизнеса във връзка с хакерски офанзиви и киберзаплахи, са от извънредно значение. „ По самодейност на Министерство на електронното ръководство следва съставяне на Експертен съвет по киберсигурност, с присъединяване на браншови, работодателски и неправителствени организации “, разгласи заместник-министърът и добави, че политиката за киберсигурност в изискванията на цифровата промяна и цифрово общество е значителен и значим миг за България.

Участниците във форума бяха осведомени и с договореностите, реализирани на завършилата преди седмица годишната конференция на НАТО в Рим, където заместник-министър Мазнев взе участие като представител за България. Една от тях е построяването на споделен виртуален потенциал за поддръжка при киберинциденти, предвид на непрекъснато увеличаващите се офанзиви, които към този момент не целят единствено финансови, само че и политически цели.

Заместник-министър Мазнев засегна и по-мащабно тематиката, отбелязвайки почналото в Европейска комисия разискване на Акта за киберустойчивост. С него ще се подсигурява, че всички артикули, свързани с интернет и пуснати на пазара на Европейски Съюз, са по-сигурни. Предвижда се още, при проектирането и създаването на артикули с цифрови детайли, производителите да вземат под внимание киберсигурността и да носят отговорност за нея през целия витален цикъл на цифровите артикули. Той изясни, че в Акта на Европейска комисия се дефинира и правото на потребителите да бъдат по-добре осведомени за киберсигурността на артикули с цифрови детайлите, които купуват и употребяват. Те ще могат да се оферират на пазара при изискване, че дават отговор на характерни съществени условия за киберсигурност.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР