Министерствата на отбраната на България и Украйна ще подпишат меморандум

...
Министерствата на отбраната на България и Украйна ще подпишат меморандум
Коментари Харесай

България и Украйна подписват меморандум за военно сътрудничество

Министерствата на защитата на България и Украйна ще подпишат меморандум за желание. Документът е за двустранно съдействие в областта на защитата.

Тагарев акцентира, че страната ни поддържа Украйна в устрема ѝ за приемане в НАТО

Той включва необятен кръг от области - научно и софтуерно съдействие, развиване на военното обучение и просвета, продан на опит в подготовката и потреблението на въоръжените сили, създаване на информационни, осведомителни, навигационни и сензорни системи, военна медицина и други области от съвместен интерес.

Подписването на меморандума ще бъде знак за готовността на българската страна за усилване на съдействието за развиване на качествата на Украйна за отбрана и подсилване на устойчивостта ѝ и за повишение на оперативната ѝ съгласуемост с НАТО.

Дългосрочната поддръжка е в региона на сигурността

Документът е в сходство с признатата от 49-ото Народно заседание на 6 юли 2023 година Декларация в поддръжка на участие на Украйна в НАТО. Предстои той да бъде подписан от министъра на защитата Тодор Тагарев.

В него се включи и посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук

Подписването на съглашението не поражда правни отговорности за страните и не допуска разходването на спомагателни финансови средства от държавния бюджет, прецизират от Министерския съвет.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР