Министерският съвет, синдикатите и работодателите стигнаха до консенсус за заплащането

...
Министерският съвет, синдикатите и работодателите стигнаха до консенсус за заплащането
Коментари Харесай

Новото допълнително заплащане на нощния труд от 0.91 лв. ще важи за всички професии

Министерският съвет, синдикатите и работодателите стигнаха до консенсус за заплащането на нощния труд. Той става 0.15% от минималната работна заплата и не по-малко от 1 лев на час. Освен това спомагателното възнаграждение за нощен труд ще важи за всички специалности, сподели президентът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов.

"Това е краят на една 2-годишна препирня, която ние от "Подкрепа " започнахме през 2018 година Една акция, в която дружно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на експертите по здравни грижи, синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка предходната година на нашия конгрес, само че за жалост оттова нататък останахме сами в тая битка. Дано тоя път нещата да приключат ", съобщи пред Българска национална телевизия Манолов, съгласно който казусът с нощния труд надалеч надвишава проблемите на опазването на здравето.

По думите му нощен труд в България редовно поставят към 400 000 индивида. Това ще се отнася най-много за шивачки, за тези, които работят в превоза и енергетиката.

Правителството ще внесе предложение в Тристранния съвет за спомагателното възнаграждение за нощен труд на час да бъде 0,15% от минималната работна заплата, което прави 91 стотинки. Сега възнаграждението е в размер на 25 стотинки.

Според обществения министър Деница Сачева предлагането дава отговор на настояването на протестиращите медицински сестри за по-добро заплащане за нощния труд. Правителството и синдикатите се схванаха да бъдат обезпечени 9 милиона лв. за индексиране на заплатите на медицинските сестри в детските градини и учебните заведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР