Министерският съвет, синдикатите и работодателите са постигнали съгласие допълнителното заплащане

...
Министерският съвет, синдикатите и работодателите са постигнали съгласие допълнителното заплащане
Коментари Харесай

Нощният труд става 0,15% от минималната заплата

Министерският съвет, синдикатите и работодателите са постигнали единодушие спомагателното възнаграждение за нощен труд да стане 0,15% от минималната заплата. Това значи, че от сегашните 25 стотинки на час ще стане 91,5 стотинки още тази година, разгласи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева след среща в Министерски съвет с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, в която са взели участие и министър председателят Бойко Борисов, и вицепремиерът Томислав Дончев. " В околните дни " Министерският съвет ще внесе предложение за смяна в Наредбата за структурата и организацията на заплатата в частта за заплащането на нощен труд. Предложението е обвързвано с размера на минималната заплата, с цел да не се постанова всяка година да го договаряме и предоговаряме. Беше потвърдено, че заплащането на нощния труд по никакъв метод не подхожда на това, което се случва за страната и че е нездравословен за персоналния и обществен живот на хората ", изясни Димитър Манолов.

На фона на следващите митинги и неодобрение на медицински експерти държавното управление е дало обещание на синдикатите да поправя заплатата на 11 хиляди медицински експерти и тя да доближи контрактуваните 900 лв.. За задачата щели да бъдат обезпечени близо 9 млн. лева, с които да се индексират заплатите на медицинските сестри в детските градини и учебните заведения. Пламен Димитров изрази очакване това да стане в идващите дни.

Ще бъдат направени допълващи стандарти за дребните общини, където няма доста деца, сподели Димитров. Така ще бъдат написани и стандартите за здравните кабинети и детските градини, като ще се наложи смяна на Наредбата, в която е несъмнено на какъв брой деца се поставя здравен експерт. Сега условието е в учебното заведение да има 800 деца, с цел да има подобен експерт.

В тв присъединяване здравният министър Кирил Ананиев настоя, че държавното управление не стопира да работи по настояванията на протестиращите сестри, всички те били прегледани и на тази база е квалифициран пакет от ограничения, които дават отговор на техните потребности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР