Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на

...
Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на
Коментари Харесай

МС реши: Предоставяме временна закрила на бежанци от Украйна, отпускат се по 40 лв на ден на човек

Министерският съвет одобри решение, с което дава краткотрайна протекция на разселените лица от Украйна в сходство с Решение за осъществяване на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 година за определяне на съществуването на всеобщо нахлуване на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на краткотрайна протекция. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Временната протекция се дава от 24 февруари 2022 година за период от една година. Лицата с непознато поданство или без поданство, напуснали Украйна вследствие на военните дейности и влезнали и останали на територията на Република България, получават краткотрайна протекция считано от 24 февруари 2022 година до експлицитното им волеизявление за прилагане на краткотрайна протекция, само че не по-късно от 31 март 2022 година

С друго решение Министерският съвет утвърди стратегия за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Република Украйна.

Предвижда се лицата, получили краткотрайна протекция в Република България по Закона за убежището и бежанците имат право на помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, в общ размер на 40 лева без Данък добавена стойност на едно лице за нощувка и храноден /закуска, обяд и вечеря/, в това число туристически налог.

Помощта ще се дава за период до 3 месеца. Същите права ще имат и лицата декларирали предпочитание за достъп до пазара на труда в страната като тази помощ ще се дава за период до 1 месец от датата на заявяването.

Периодът на деяние на програмата се планува да е от 24.02.2022 година до 31.05.2022 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР