Министерският съвет прие решение, с което предлага на Президента да

...
Министерският съвет прие решение, с което предлага на Президента да
Коментари Харесай

Извънредно! Министерски съвет предлага Живко Коцев да бъде освободен като главен секретар на МВР

Министерският съвет одобри решение, с което предлага на Президента да издаде Указ за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерството на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев и за освобождението му от служба.

 

Това заяви Правителствената осведомителна работа.

Правителственото решение е признато неприсъствено.

 

Припомняме, че името на Живко Коцев се свързва с контрабандистите - татко и наследник Димитрови, които бяха арестувани при акцията на ДАНС дружно с шефката на Агенция " Митници " Петя Банкова.

 

Веднага след ареста Коцев подаде оставка, само че по-късно я отдръпна, очевидно под напън от управлението на ПП-ДБ и изясни, че е бил притискан да се оттеглли.

 

В момента Живко Коцев е в болница, повален от стомашен вирус. Очаква се да му бъде връчена призовка за явяване в прокуратурата.

От държавното обвиняване ще му предявят правосъдно гонене поради следствието за корупция в митниците. По него Коцев е дал показания, че е общувал с подведените под наказателна отговорност митничари от Хасково Марин и Стефан Димитрови, които са татко и наследник.

Двамата лъснаха в в понеделник на общи фотоси с Коцев, както и с някогашния силов министър Бойко Рашков. От фрагментите излиза наяве, че четиримата са в другарски връзки. Има снимки от разнообразни празненства, както запечатани селфи моменти от СПА процедури. На всички фотоси се вижда и пудел, който гордо театралничи с пачки в евро.

За да избави кожата си, Коцев влиза в ролята на предпазен Свидетел №3 и споделя пред проверяващите от Комисията за противопоставяне на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от незаконния свят.

Той разкрива пред проверяващите, че някогашният финансов министър и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев се е опитвал да кадрува в Министерство на вътрешните работи и тъй като Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал Министерство на вътрешните работи с финансиране на материално-техническо обезпечаване, което с изключение на всичко друго е корист с власт.

Живко Коцев декларира пред КПК, че Асен Василев упорствал пред вътрешния министър Калин Стоянов за шеф на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отвод на МВР-министъра да извърши настояването на Асен Василев, някогашният финансист №1 бламирал финансирането на планове за вътрешното ведомство, осведоми Коцев.

" Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова са в доста близки и в положителни връзки. От диалозите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те желаят да бъдат осъществени съответни кадрови назначения и реализиране на контрабандни канали.
Известен ми е фактът, че сред Асен Василев и Калин Стоянов има недоразумение, във връзка кадрово предопределение в ОДМВР-Хасково, касаещо шеф на структурата - поради това, че Калин Стоянов не желае да назначи Недан Хаджиев.

Недан Хаджиев е някогашен шеф на ОДМВР-Хасково и е от кръга на Стефан, Марин и Асен Василев, който също е родом от Хасково.

Известно ми е, че препоръчаните в Министерството планове, касаещи финансовото и материално-техническото обезпечаване на Министерството или се бавят, или въобще не стигат от Министерство на финансите, чийто принципал е Асен Василев ".

След като в показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти татко и наследник – Марин и Стефан Димитрови, с преданост към някогашния вътрешне министър и народен представител от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да отдръпна оставката си, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев се е явил наново пред Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК), където е дал непринудено спомагателни показания в качеството си на очевидец №3, които цитираме нагоре.

Да напомним, че в първия си разпит пред проверяващите, извършен в наличието на юрист на 4 април 2024, Коцев декларира, че Марин и Стефан са го търсили с цел да помогне за назначението точно на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково. Целта е била през точно този полицейски началник да се подсигурява безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото против ОПТ в Агенция " Митници ".

В повторните си показания Живко Коцев добавя показанията си и против назначената от Асен Василев за шеф на организация „ Митници “ Петя Банкова.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР