Министерският съвет прие постановление за изпълнението на държавния бюджет на

...
Министерският съвет прие постановление за изпълнението на държавния бюджет на
Коментари Харесай

Министерският съвет прие постановление за изпълнението на Бюджет 2023

Министерският съвет одобри разпореждане за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2023 година в периода, избран в Закона за обществените финанси - до един месец след обнародването на годишния закон за държавния бюджет. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

 

С постановлението се дефинират съответни отговорности и отговорности на разпоредителите с бюджет при осъществяването на съответните им бюджети. Утвърждават се и индикаторите по обособените бюджетни стратегии по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които ползват програмен формат на бюджет (с изключение на независимите бюджети на Народното събрание, което ползва бюджет по стратегии, разпределени във функционални области, както и на правосъдната власт, която не ползва програмен формат на бюджет), в границите на одобрените им разноски по области на политики/функционални области и бюджетни стратегии.

 

Процедурите за разпределяне и разходване на плануваните средства в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, които се регламентират в постановлението, подкрепят основаването на добра организация и обезпечаването на условия за бистрота на осъществяването на държавния бюджет. Постановлението за осъществяването на държавния бюджет спомага за дейно и ефикасно систематизиране и ръководство на държавните финансови запаси, както и за опазване на устойчивостта при осъществяването на държавните функционалности и реализиране на главните действия, финансирани от държавния бюджет.

 

Одобрена е информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото полугодие на 2023 година

Правителството утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото полугодие на 2023 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси.
На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към края на юни 2023 година е позитивно в размер на 177,7 млн. лева (0,1 % от прогнозния БВП) и се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 167,4 млн. лева и по европейските средства в размер на 10,2 млн. лв.. Подобрението на бюджетната позиция през юни е главно по линия на приходите, което се дължи, от една страна, на по-високите приходи по отношение на крайния период (30 юни) за подаване на годишната данъчна декларация за 2022 година по Закона за корпоративното подоходно облагане, надлежно и за внасяне на корпоративния налог и на различните налози по ЗКПО, и от друга, на постъпили неданъчни доходи от Европейската капиталова банка, образувани от отчисления от търгове на квоти за излъчвания парникови газове за финансиране на планове от Модернизационния фонд, постъпили доходи от дял за страната от държавни предприятия и други. По този метод образуваният недостиг за първите пет месеца на годината бе напълно обезщетен през месец юни и бюджетното салдо по КФП към края на полугодието е позитивно.

 

Приходите, помощите и даренията по КФП към юни 2023 година са в размер на 31 404,0 млн. лева Постъпленията нарастват с 3 156,1 млн. лева (11,2 %) по отношение на регистрираните към юни 2022 година Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално с 3 370,9 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-малко с 214,8 млн. лева по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година.

 

Данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) са в размер на 24 580,4 млн. лева Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 2 341,4 млн. лева (10,5 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 78,3 % от общите приходи по КФП за интервала. Приходите в частта на директните налози възлизат на 4 946,1 млн. лева, като нарастват с 634,8 млн. лева (14,7 %) по отношение на регистрираните към юни 2022 година Постъпленията от косвени налози (в най-голямата си част ДДС) са в размер на 10 454,4 млн. лева (спад с 95,4 млн. лева, 0,9 % по отношение на регистрираните към юни 2022 г.). Приходите от други налози (включват други налози по ЗКПО, имуществени и други данъци) са в размер на 1 720,6 млн. лева (в т. ч. 676,6 млн. лева целеви вноски във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “) или растеж от 806,5 млн. лева по отношение на регистрираните към юни 2022 година Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са в размер на 7 459,3 млн. лева, което съставлява растеж от 995,5 млн. лева (15,4 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2022 година.

 

Неданъчните доходи са в размер на 5 620,8 млн. лева (ръст от 1 029,5 млн. лева, 22,4 % по отношение на същия интервал на 2022 г.) и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други. През месец юни постъпиха доходи (в размер на 384,5 млн. лева.) от Европейската капиталова банка по плановете, финансирани от Модернизационния фонд. Подкрепените планове са в региона на производството на електрическа енергия от възобновими източници, модернизацията на енергийните мрежи и енергийната успеваемост. Получени са средства за финансиране на модернизирането на електроразпределителната мрежа в България за ускорена електрификация на превоза, внедряване на решения за акумулиране, декарбонизация и децентрализация на потреблението и производството на електрическа сила. Модернизационният фонд се финансира посредством постъпленията от търговете за квоти за излъчвания от схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, като неговата цел е да се подкрепи преходът към индиферентност във връзка с климата в 10 страни от Европейски Съюз с по-ниски приходи. Държавите бенефициери са България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. В частта на неданъчните доходи през юни са постъпили и 407,3 млн. лева доходи от дял за страната от държавни предприятия.

 

Приходите от помощи и дарения са в размер на 1 202,7 млн. лв..
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2023 година възлизат на 31 226,3 млн. лева В номинално изражение разноските нарастват по отношение на полугодието на 2022 година с 4 154,4 млн. лева (15,3 %). В обособените разходни индикатори най- доста повишаване има при разноските за пенсии (2 081,1 млн. лева.), както и в частта на разноските за личен състав (1 044,8 млн. лева.), финансовите разноски (673,4 млн. лева.) и други. Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.

 

Нелихвените разноски са в размер на 30 029,0 млн. лева (ръст от 4 158,5 млн. лева, 16,1 % по отношение на регистрираните към юни 2022 г.). Текущите нелихвени разноски са в размер на 27 820,5 млн. лева Капиталовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 2 175,1 млн. лева Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 33,5 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 349,7 млн. лева (спад с 39,0 млн. лева,10,0 на 100 по отношение на регистрираните към юни 2022 г.).
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.06.2023 година от централния бюджет, възлиза на 847,6 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

 

Размерът на фискалния запас към 30.06.2023 година е 12,9 милиарда лева, в това число 12,5 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,4 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

 

 

Правителството предлага проф. Стефан Хаджитодоров да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “- първа степен


Министерският съвет предлага проф. Стефан Хаджитодоров да бъде почетен с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “- първа степен, за неговите огромни заслуги в региона на науката.
Проф. Хаджитодоров приключва компетентност „ Автоматика и телемеханика “ във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1978 година Година по-късно приключва и компетентност инженер- математик в Центъра по приложна математика в същия институт. Избран е за член- сътрудник на Българска академия на науките в региона на инженерните науки през 2014 година От месец януари 2021 година досега е заместник-председател на Българска академия на науките.
Изследователските ползи на проф. Хаджитодоров са ориентирани в областите на разбора на данни, разпознаването на облици, статистическите и размитите способи за различаване и подредба, нетронните мрежи, двунивовите класификатори, разбора на говорни сигнали, приложенията на теорията на различаване на облици в медицината, проблемите на националната сигурност и защита.
Участвал е в 65 научни плана и контракта, финансирани по рамковите и другите стратегии на Европейския съюз, от Фонд „ Научни проучвания “, от разнообразни министерства и ведомства в България и чужбина. Публикувал е общо над 150 научни труда, от които две монографии, издадени в чужбина, и едно управление за лабораторни извършения, издадено у нас.
Проф. Хаджитодоров е притежател на Голямата премия „ DISKOBOLOS 2015 “ в област „ Здравеопазване “ и на Почетен знак на Българска академия на науките „ Марин Дринов “ - лента за значими научни достижения, експертна и научно-приложна активност, иновационни разработки и дългогодишна управническа работа в интерес на Българска академия на науките.

Вицепремиерът Мария Габриел ще е ръководител на Националния съвет за хората с увреждания

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще е ръководител на Националния съвет за хората с увреждания, реши държавното управление. Заместник-председатели ще бъдат министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова и министърът на опазването на здравето Христо Хинков. Останалите представители на страната в съвета са по един заместник-министър от всяко министерство.
Националният съвет за хората с увреждания е съвещателен орган за реализиране на съдействие при създаване и осъществяване на политиката за правата на хората с увреждания към Министерския съвет. В него с изключение на представителите на страната вземат участие и национално представителните организации на и за хората с увреждания, национално представителните организации на служащите и чиновниците, национално представителните организации на работодателите и Националното съдружие на общините в Република България.

България ще взе участие в Международното ревю за земеделие и хранителни продукти „ АГРА 2023 “ в Словения

Министерският съвет утвърди присъединяване на България в Международното ревю за земеделие и хранителни артикули „ АГРА 2023 “. То ще се организира в интервала 26 - 31 август 2023 година в гр. Горня Радгона, Република Словения.
Международното ревю „ АГРА “ показва най-новите технологии на произвеждане, развъждане и преправка посредством представяне на водещи международни марки в земеделската и горската техника, както и в оборудването за хранително-вкусовата индустрия. Изложението дава опция за излагането на висококачествени култури, хранителни артикули, ястия и виновност, включвайки и семинари за стратегиите за пакетиране, модерното земеделско строителство, принадлежности и съоръжение, климатичните техники и потреблението на възобновими енергийни източници. Разходите по подготовката и присъединяване на България са за сметка на бюджета на Министерството на земеделието и храните, като се изключи тези, които ще бъдат обезпечени от Държавна помощ SA. 107639 „ Помощ за присъединяване в изложби “.
През 2022 година ревюто „ АГРА “ притегли 1750 изложители от 31 страни, които показаха своите артикули на повърхност от 70 800 кв. м. пред към 100 000 гости.
През идната 2024 година Република България ще бъде страна-партньор на Международното ревю за земеделие и хранителни артикули „ АГРА “, като това ще бъде разпространявано от страна на уредниците и по време на тазгодишното събитие.

Възстановява се активността на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД

Министерският съвет приключва ликвидацията на едноличното акционерно сдружение с държавно присъединяване в капитала „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД. Паралелно е това държавното управление разпорежда на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД да прави услуга от общ стопански интерес - полети за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, проведена от страната.
Прекратяването на ликвидацията и продължаването на активността на държавното сдружение ще разреши полетите за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ да се реализира от профилиран държавен авиационен оператор - комерсиално сдружение.
Като комерсиално сдружение - обществено дружество, за „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД ще се ползват наредбите на Закона за обществените предприятия, който обезпечава бистрота на активността му.

„ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД ще може да контракти и получи доставки от съветски компании за задачите на плановия годишен ремонт на шести блок

„ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД ще може да контракти и получи доставки от съветски компании за задачите на плановия годишен ремонт на шести блок. След получено писмо от атомната ни централа и по предложение на министъра на енергетиката Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание решение, с което се дава дерогация от възбраните, въведени с Регламент № 833/2014 по отношение на ограничаващи ограничения с оглед дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Регламентът планува опция способените органи на страните членки да позволяват изключения от въведените забрани, когато това е належащо за употребата, поддръжката, преправянето на горивото и обезпечаването на сигурността на нуклеарните уреди за цивилен цели.


В съответния случай става въпрос за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и обвързваните с тях доставки и услуги. Чрез предоставената дерогация ще бъде допустима също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на размера, на токови трансформатори, както и на характерни аварийни елементи за противоположен клапан и други аварийни елементи.
„ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД е притежател на единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електрическа енергия в страната. Тя обезпечава повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е основен фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е построена по руски план и огромна част от системите и оборудването й са с съветски генезис.

 

Изброените в днешното решение на Министерски съвет доставки на артикули и услуги са свързани с плановия годишен ремонт на шести блок на централата.

Увеличава се финансирането за културни институции и възпитаници от обществени центрове

Министерският съвет одобри решение за в допълнение повишение с 8% на стойностни индикатори на стандартите за финансиране на държавните културни институти в региона на културното завещание и библиотечното дело, музеите, художествените галерии и библиотеките с районен темперамент и с 4% на читалищата, считано от 1 януари 2023 година. Необходимите средства за нарастването на стойностните индикатори на стандартите, в това число за възнагражденията на личния състав, са в размер на 12,3 млн. лева
Стойностният индикатор на стандарта за финансиране на държавните културни институти в региона на културното и аудиовизуалното завещание се усилва от 27 837 лева на 30 064 лева за една субсидирана бройка; за финансиране на Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий ” се покачва от 27 404 лева на 29 596 лева за една субсидирана бройка; за финансиране па музеите и художествените галерии с районен темперамент се усилва от 25 480 лева на 27 518 лева за една субсидирана бройка; за финансиране на библиотеките с районен темперамент е повишен от 24 500 лева на 26 460 лева за една субсидирана численост.
Стойностният индикатор на стандарта за финансиране на читалищата се усилва от 13 940 лева на 14 497 лева за една субсидирана численост.
С решението се вкарва допълващ стандарт за месечна помощ за възпитаници, настанени по реда на Закона за протекция на детето, в обществени услуги за резидентна грижа, в размер на 38 лева Така месечната помощ на възпитаник, настанен в спешен център, център за настаняване от фамилен вид за деца и младежи без/с увреждания и преходно жилище, доближава в размер на 90 лв. на месец, считано от 1 януари 2023 година. Необходимите средства за използването на стандарта са в размер на 1,7 млн. лева, с които ще се обезпечи в допълнение нарастване на месечната поддръжка на близо 3 720 възпитаници.
Необходимите средства за осъществяване на решението в общ размер на 14,0 млн. лева ще се обезпечат за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за 2023 година.

Министерският съвет утвърди проектодоговора за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на нов контракт за застраховка „ Обща гражданска отговорност “ на Държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО). Застрахователният контракт ще бъде подписан с Гражданското сдружение „ Български народен осигурителен нуклеарен пул “ за период от една година.
Уредбата на застраховката „ Обща гражданска отговорност “ се съдържа във Виенската спогодба за гражданска отговорност за нуклеарна щета, както и в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Съгласно член 129, алинея 2 от него, експлоатиращият нуклеарната апаратура е само виновен за вредите от нуклеарна повреда, в случай че във Виенската спогодба е несъмнено друго.
На Директива за птиците РАО са предоставени за употреба оборудванията за ръководство на радиоактивни боклуци на профилираните поделения „ Радиоактивни боклуци – Козлодуй “ и „ Извеждане от употреба – Козлодуй “. Директива за птиците РАО има и лицензни за извеждане от употреба на блоковете 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй “.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет позволи отдаването чартърен на 5 жилището, благосъстоятелност на „ Холдинг Български държавни железници ” ЕАД. Имотите се намират на територията на гр. София и ще бъдат отдадени посредством директно договаряне на наемателите, живеещи в тях. С отдаването чартърен на описаните недвижими парцели „ Холдинг БДЖ ” ЕАД, ще има опция да осъществя доходи от активи, които не са нужни за главната активност на сдружението.
С друго решение държавното управление учреди възмездно безсрочно право на градеж върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Малко Търново ” към Държавно дружество „ Югоизточно държавно дружество “ - Сливен. Площта е 0,485 дка в землището на град Малко Търново и се учредява в интерес на „ ЦЕТИН България “ ЕАД. По този метод се обезпечава построяването на дирек за телекомуникационно съоръжение и уреди на техническата инфраструктура. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.

Одобрена е Съвместна декларация на страните от ЦИЕ за по-добра транспортна съгласуваност в района

Правителството утвърди план на Съвместна декларация от Международна конференция на тематика „ По-добре свързани посредством Механизма за свързване на Европа “, извършена в интервала 15-16 май 2023 година в Букурещ, Румъния.
Целта на декларацията е да способства обезпечаването на по-добра съгласуваност в Централна и Източна Европа по новия европейски транспортен кулоар Балтийско море - Черно море - Егейско море, чрез вложения от Механизма за свързване на Европа. Засилването на районните връзки е основен въпрос за българската страна освен поради развиването на двустранните ни връзки със прилежащите страни, само че и за развиването на стопанската система в района.
За България първата и най-важна стъпка към реализиране на по-добра съгласуваност е построяването на трети смесен мост (пътен и железопътен) с Румъния над река Дунав при Русе - Гюргево.

Одобрени са резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика

Правителството утвърди резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на министрите по заетостта и обществената политика, което се организира на 13 и 14 юли 2023 година в град Мадрид, Кралство Испания.
В рамките на форума се организираха три пленарни сесии. Темата на първата полемика беше обвързвана с националния и европейския опит в обществения разговор.
Втората сесия беше отдадена на националния опит и напредъка в политиките на Европейски Съюз за грижи. По време на третата сесия министрите разискаха въпроси по отношение на обществената протекция.

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 14 юли 2023 година в Брюксел.
По време на съвещанието Съветът организира политически спор по отношение на финансовата поддръжка за Украйна в подтекста на средносрочния обзор на Многогодишната финансова рамка, като беше разисквано и предлагането на Комисията по отношение на поправения пакет за идващото потомство лични запаси на Европейски Съюз. България изрази позиция, че двете тематики не би следвало да се обвързват, а помощта за Украйна е незабавна задача. В този смисъл министър Асен Василев прикани за допустимо най-бързо напредване на тематиката за Украйна.
Министър Асен Василев направи оферти и по пакета за личните запаси и изрази поддръжката на България за промяната на Митническия съюз и основаването на митнически орган на Европейски Съюз, защото със основаването на централизирано пространство на Европейски Съюз за митнически данни ще се улесни администрирането на митниците. По време на срещата Испанското председателството показа своите цели в региона на Съвета ЕКОФИН
Съветът утвърди изводи по отношение на задълбочените прегледи за 2023 година според Процедурата при макроикономически несъответствия в подтекста на Европейския учебен срок за 2023 година
Министрите обмениха отзиви и по осъществяването на Механизма за възобновяване и резистентност и одобриха решения за осъществяване за изменение на решенията за осъществяване на Съвета, одобряващи оценките на проектите за възобновяване и резистентност на Франция, Малта, Словакия и Ирландия.

Правителството се срещна с резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството се срещна с резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, част „ Рибарство “, което се организира на 17 и 18 юли 2023 година в гр. Вито, Кралство Испания.
Основен акцент на неофициалното съвещанието беше тематиката: „ Инвестиции за резистентност на риболовната промишленост: преход към декарбонизация “. Министрите по земеделие и риболовство на Европейски Съюз обрисуваха области, които следва да бъдат оценени в допълнение, като други възможности на горива и енергийни източници, риболовните уреди, структурата на корабите и други Изразена бе поддръжката им за общия път в посока декарбонизация на бранша на рибарството, като подчертаха, че тази задача е огромно предизвикателство и виждат редица компликации в реализиране на заложените цели в известието на Комисията.
В позицията на България по отношение на динамичността на събитията в света и рецесиите през последните няколко години дали отражение на енергийния преход, се показва, че нововъведенията и технологиите, осигуряващи прехода в бранша към нулеви излъчвания, следва да бъдат научнообосновани, широкоразпространени и налични. Разходите по въвеждането им е належащо да бъдат пропорционални на изгодите, които биха могли да донесат. Страната ни поддържа концепцията на Европейска комисия за общоевропейско изследване за наличните технологии за енергиен преход в бранша.
По тематиката за климатичната индиферентност и енергийна успеваемост, в мнението на страната ни, се показва, че в бъдещите решения на Европейски Съюз следва да бъдат взети поради съществуващите провокации, които могат да бъдат преодолени с приспособен метод, подобаващ на задачите за декарбонизация и спецификите на Черно море.

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в неофициално съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване в неофициално съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “, формат „ Вътрешни работи “, извършено на 20 юли 2023 година, в гр. Логроньо, Кралство Испания.
В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Организираната престъпност като световна опасност – усилване на интернационалното съдействие, изключително в битката против трафика на наркотици; Агресията на Русия против Украйна и провокации пред вътрешната сигурност на ЕС; Миграцията в подтекста на отговора на изключителни ситуации; Достъпа на полицията до електронни връзки и цифрови данни, като причина за дейно правоприлагане. Отчетени са също резултатите от извършени двустранни срещи с европейския комисар по вътрешни работи, госпожа Илва Йохансон и министъра на миграцията на Нидерландия, господин Ерик ван дер Бург.

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което се организира на 21 юли 2023 година в Логроньо, Испания.
По тематиката по отношение на подобряването на достъпа до правораздаване през 21-ви век със специфичен фокус върху хората с увреждания министър Атанас Славов уточни, че Министерство на правораздаването поредно работи за превъзмогването на провокациите при обезпечаване на достъп до правораздаване, като съобщи, че цифровизацията на правораздаването е един от целите на държавното управление. Той означи още, че в границите на полемиката за нуждата от анулация на запрещението е работено по законопроект, който да вкара подкрепеното взимане на решения и по този метод да отпадне институтът на запрещението в сходство с европейските практики и стандарти за отбрана на правата на индивида.
По отношение на механизмите за по-добра отбрана и грижа за потърпевшите от закононарушения министърът показа информация за националните ни практики в тази област и акцентира, че повишението на информираността на потърпевшите за техните права е от извънредно значимо значение за упражняването им в границите на наказателното произвеждане.
По време на работния обяд бяха разисквани провокациите в региона на правораздаването, произлизащи от възходящата опасност от проведената престъпност, включително киберпрестъпност и закононарушения с криптовалути. От българска страна министър Славов изрази мнение, че е нужна обща европейска регулация в областта на криптовалутите, което ще способства за ефикасното следствие на закононарушения.

Променят се възнагражденията за служебни командировки на морските лица

Министерският съвет одобри промени в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, свързани с определянето на командировъчните пари, които получават морските лица за времето на осъществяване на интернационален автобус по море или по река Дунав.
С плана на решение се дефинират минималните размери за командировъчните пари дневно за морските лица по длъжности, като работодателите към този момент ще имат право да се отклоняват от тях единствено в посока на тяхното нарастване, само че не повече от два пъти.
С измененията се вкарва и опция заповедите за командировка или специализация в чужбина да се основават и като електронен документ.

Дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност “ в МЕУ поема функционалностите на Секретариат в Съвета по киберсигурността

С решение на Министерския съвет дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност “ към Министерството на електронното ръководство (МЕУ) ще извършва функционалностите на Секретариат на Съвета по киберсигурност поради функционалностите й, свързани със стратегическите и програмни документи, планове на нормативни актове, методики и правила в региона на киберсигурността.
След определянето на министъра на електронното ръководство за ръководител на Съвета е оправдано функционалностите на Секретариат да бъдат поети от звено в министерството. Това ще подсигурява по-голямата действеност, експедитивност и успеваемост на работата и ще даде опция за потребление на експертен капацитет. Предлагат се и промени, свързани с прецизирането на реда по правене и сключване на протоколите и решенията от работата на Съвета.
Съветът се състои от ръководител, заместник-председател и членове. Председател е министърът на електронното ръководство, а заместник-председател на съвета е заместник- министър на електронното ръководство, избран от ръководителя на съвета. Членове на съвета са министрите, основният секретар на Министерски съвет и ръководители на други държавни институции, ангажирани с процеса на цифровата промяна.
Самият Съвет бе основан през април 2023 година, с цел да може България да реализира сполучливо националните си задължения, както и за оптимизация на процесите и по-добра съгласуваност на дейностите на страната ни в работата на структурите на Европейския съюз в региона на цифровата промяна.

Приети са промени в Устройствения устав на Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “

Министерският съвет одобри промени в Устройствения устав на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ (ИА ОСЕС) към министъра на финансите, в Постановление на Министерски съвет № 305 от 2008 година за основаване на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “, както и в Правилника за устройството и активността на Министерството на вътрешните работи.
С признатите нормативни промени ще се реализира по-добра успеваемост при реализиране на контролната активност на Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ и ще се усъвършенстват работните процеси. Намалява се броят на дирекциите от 4 на 3, а точно - дирекция „ Одитна активност “, дирекция „ Специфична одитна активност “ и дирекция „ Методология, хоризонтални политики и автоматизация на одитната активност “, като са прецизирани и техните функционалности. По този метод се усъвършенства координацията сред обособените структурни звена, като в същото време се покачва административния потенциал при осъществяване на контролната активност на организацията.
Структурната смяна в ИА ОСЕС е обвързвана с изменение на метода на Европейската комисия към Европейския фонд за районно развиване, Европейския обществен фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за обективен преход и Европейския фонд за морско дело, риболовство и аквакултури и други Промяната на Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 година допуска, че ръководещите органи в границите на своите пълномощия няма да правят инспекции на 100% от декларираните разноски, а единствено на тези, за които е разпознат риск. Този нов извадков метод от една страна понижава административната тежест за бенефициентите, въпреки това крие риск от неконстатиране на нарушавания. Това на собствен ред допуска изменение в метода на одитния орган. С признатите през днешния ден нормативни промени на процедура че подсигурява, че ИА ОСЕС ще извършва главната си функционалност, а точно да подсигурява сходството на заплащанията на бенефициентите с националното и европейското законодателство.
Обезпечава се одитната активност на организацията и в качеството й на Одитен орган по Фонд „ Вътрешна сигурност “, Фонд „ Убежище, миграция и интеграция “ и по Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика, като се трансферират 4 щатни бройки от Министерството на вътрешните работи в администрацията на организацията.
Прецизирани са механизмите за гарантиране независимостта и професионализма на управлението на българския одитен орган.

Правителството утвърди присъединяване на България като страна - почетен посетител на Международния солунски панаир

Правителството одобри Решение за одобрение присъединяване на България като страна - почетен посетител на Международния солунски панаир, който ще се организира в град Солун, Гърция в интервала от 09.09 - 17.09.2023 година
Участието на България като страна - почетен посетител в 87-мия Международен Солунски Панаир дава опция за подсилване и развиване на двустранните институционални и бизнес връзки сред двете страни и дава опция за осъществяване на редица институционални срещи сред българските и гръцките институции на политическо и експертно равнище.
Очакваният резултат от присъединяване на България е запознаване на гръцките институции и на гръцкия бизнес, както и на представителите на интернационалната общественост, с разнообразни сфери на българската промишленост и поощряване на българските компании с капацитет за развиване и рационализиране.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР