Министерският съвет прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията

...
Министерският съвет прие мерки за помощ на засегнатите от наводненията
Коментари Харесай

Кабинетът гласува спешни мерки за Карловско, няколко ведомства отпускат средства за пострадалите

Министерският съвет одобри ограничения за помощ на засегнатите от наводненията в Карловско. Това разгласи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг. Няколко ведомства ще се включат с разпределяне на помощи и средства. Търсят се всевъзможни механизми за възобновяване на вредите.
Прочетете още
Сред ограниченията е освобождението на кметовете на засегнатите общини от начисления на звук боклук. На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани краткотрайни водопроводи, които ще действат към 10-15 дни до окончателното решение на казуса. Работи се и по възобновяване на електрозахранването в трите села, които към момента са без ток, съобщи след съвещанието регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

В четвъртък и петък ще се правят инспекции на място за това дали има и човешки фактор, съдействал за бедствието. Представители на локалното население, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и медии ще ревизират дружно какви площи в региона са изсечени.

„ Кабинетът освободи минерална вода и консервирани храни в поисканите количества. Те ще бъдат доставени на нуждаещите се още през днешния ден ”, сподели Демерджиев.

На 15 септември следва съвещание на Комисията по бедствия и повреди, добави вътрешният министър. Бюджетът, с който разполага комисията, е 35 млн. лева които могат да послужат за това. Предоставя се и техника и жива мощ. Ще се потърси опция да привличане на европейски средства.

„ Ще се търси съразмерно обезщетение на жителите.  Приблизителните размери са условни и по тази причина не може да се каже съответна цифра на финансите, които ще бъдат отпуснати от страната “, добави Демерджиев.

60 къщи са необитаеми и 84 са негодни за живот. Ще бъдат предоставени контейнери, където бедстващите да бъдат настанени.

„ Обнадеждени сме, че ще получим нужната помощ, с цел да възстановим пътната инфраструктура и да получим финансиране за строителни материали, с които хората да възстановят домовете си “, съобщи кметът на карловска община доктор Емил Кабаиванов.

Въпреки компрометираните просветителни институции, образователната година не се слага под въпрос, посочи кметът на карловската община.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР