Министерският съвет прие бюджета за 2022г. Премиерът Кирил Петков го

...
Министерският съвет прие бюджета за 2022г. Премиерът Кирил Петков го
Коментари Харесай

Кабинетът прие Бюджет 2022 - какво е заложено вътре?

Министерският съвет одобри бюджета за 2022г. Премиерът Кирил Петков го дефинира като " бюджет на растежа " и сложи акцент върху финансовите вложения, само че и вложенията в хората.

Прогнозите демонстрират: растеж на Брутният вътрешен продукт с над % по отношение на предходната година, понижаване на безработицата и повишение на инфлацията.

Минималната работна заплата и парите за втората година от майчинстовото ще набъбнат от 650 на 710 лв. от април. А от юли ще се осъвременят всички пенсии с 6,1 %. Вижте още:

" Инвестициите от държавния бранш ще бъдат 5,8 % от Брутният вътрешен продукт. Дефицитът без коронавирус ограниченията ще бъде единствено 2,5 %, а с коронавирус ограниченията стига до 4,1%. Какво означчава това - че дефицитът напълно финансира вложенията. Това е брзпрецедентно - 8,2 милиарда финансови вложения ", съобщи министър председателят.

Държавата ще влага в обществени разноски и в човешки капитал.

" За пръв път ще имаме безвъзмездни детски градини, започвайки от април и безвъзмездни ясли. Ще влагаме 70 милиона за нови детски градини - за тяхното създаване. Ще влагаме възнаграждаенията на учителите да бъдат 125% от междинната работна заплата. Няма да има пенсионер идната година под линията на беднотия. Всички ограничения за подкрепяне на бизнеса като 60 на 40 са оставени най-малко за идващите 6 месеца както и ограниченията за подкрепяне против високите цени на тока ", добави Петков.

След като предходната седмица се сътвори напрежение сред работодатели и финансовия министър поради публикувани думи на Асен Василев от тристранния съвет, че от пазара би трябвало да се извадят " некадърни работодатели, които не могат да заплащат по този начин, че да няма работещи небогати ", през днешния ден министър председателят Петков разяснява, че и страната и частния бранш би трябвало да работи за работливост и успеваемост.

" Когато съпоставим какъв брой са продуктивни нашите служащи, ние виждаме, че тяхната работливост е близо малко над 50 % от средноевропейската, а какъв брой сега е минималната работна заплата - тя е по-малко от 27 % от средноевропейската. Нашите служащи са по-продуктивни, в сравнение с им се заплаща ", сподели той.

Енергийният министър дефинира като чудноват " опита едно обитаемо място да стои на мрачно, с цел да се изискат спомагателни средства ".

" Аз не мисля, че увличното осветяване е нещото, което ще събори или резервира бюджета на която и да е община ", съобщи Александър Николов.

След като към този момент го утвърди, Министерският съвет ще изпрати бюджета в Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР