Министерският съвет прие актуализирани списъци на защитените от държавата специалности

...
Министерският съвет прие актуализирани списъци на защитените от държавата специалности
Коментари Харесай

Кабинетът актуализира списъците на защитените специалности по професии

Министерският съвет одобри обновени описи на предпазените от страната специалности по специалности и на специалностите по специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2024/2025 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН), базирайки се на решение от през днешния ден на държавното управление.

Специалностите с предстоящ дефицит на експерти се усилват с една и стават общо 85 от идната образователна година. Към тях се прибавя специалността " Локомотиви и вагони " по специалността " Техник по железопътна техника ". Досега тя беше в другия лист - на предпазените от страната специалности от специалности, само че от идната образователна година се изважда от него.

От листата отпада и специалността " Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника " по специалността " Електротехник ".

Така предпазените от страната специалности по специалности стават общо 58.

Това са специалности, които се оферират в не повече от четири учебни заведения на територията на България и имат характерно наличие, или се учат от дребен брой възпитаници, а стопанската система има нужда от тях. Държавата пази тези специалности, като дава опция те да се преподават в класове с по-малък брой възпитаници - най-малко 9, а не 26, както е при елементарните паралелки.

При специалностите от другия лист - с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда, паралелките са с не по-малко от 12 възпитаници.

За да се включи една компетентност в този лист, би трябвало да бъде потвърдена потребността от фрагменти за нея, в това число и със статистически данни.

Предложенията за такива специалности се получават от отрасловите министерства, от работодателските и браншовите организации. С включването на специалностите от специалности с предстоящ дефицит на експерти в план-приема в държавните и общинските учебни заведения се основава опция за превъзмогване на недостига от готови фрагменти по специалности със значение за пазара на труда, и за стопанската система на страната, разясняват от МОН.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР