Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване

...
Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет в оставка днес, 21 април 2021 г.

Министерският съвет предлага на президента да издаде декрет за награждаване с ордени
на четирима дейци

Министерският съвет реши на съвещанието си през днешния ден да предложи на президента на Република България да издаде декрет за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската страна и нацията:

- Адриана Благоева с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен за огромните й заслуги в региона на културата и изкуството;

- Хикмет Мехмедов с медал „ Стара планина “ първа степен за извънредно огромни му заслуги в региона на културата и изкуството;

- Михаил Петров с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ първа степен огромните му заслуги в региона на културата и изкуството;

- Любен Чаталов с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ втора степен за огромните му заслуги в региона на културата и изкуството.

Предложението е на Министерството на културата.

Проф. доктор Адриана Благоева е основател и диригент на Хора на софийските момчета, носители на голям брой награди в страната и чужбина.

Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най- уважаваните създатели в актуалната история на българския балет.

Михаил Петров е артист в трупата на Народния спектакъл “Иван Вазов” от 1973 година, който в продължение на 45 сезона като артист и режисьор основава незабравими функции.

Любен Чаталов има повече от 150 кино и театрални функции, за основаването на които е удостояван с награди и оценки.

Връчването на държавните награди е израз на висока чест и почитание към техните изключителни заслуги за развиването на хоровото изкуство, музиката, балета, театралното изкуство, актьорското майсторство и българската просвета.

Одобрен е План за 2021 - 2022 година за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България

Правителството утвърди План за 2021 - 2022 година за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.). Документът включва сложни действия и ограничения в отговор на провокациите, подбудени от застаряването на популацията.

Приоритетите в проекта са свързани с насърчаването на заетостта и присъединяване на възрастните хора в обществото, както и със основаването на благоприятни условия и удобна среда за техния независим и деен живот на национално и районно равнище.

В Плана са систематизирани задания от разнообразни виновни институции в осъществяване на четирите целта, заложени в Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019-2030г.), в това число ограничения за превъзмогване на последствията от разпространяването на COVID-19.

Планът за 2021 - 2022 година за осъществяване на Националната тактика за деен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.) употребява интегриран метод, включващ финансиране на набелязаните ограничения посредством бюджетите на способените ведомства съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година и 2022 година, Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”, други оперативни стратегии, финансиране по европейски и други интернационалните планове.

Сдружение „ Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите “ беше прието за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение „ Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите “ за национално представителна организация за период от четири години. Сдружението реализира активност в социална изгода, като пази и подкрепя правата и ползите на военноинвалидите и военнопострадалите за реализацията на личностните им качества и утвърждава главните духовни полезности и обичаи на българския народ.

Одобрен е План за осъществяване на оценка на осъществяването на бизнес стратегиите на „ микро-” „ малки” и „ средни” обществени предприятия за 2021 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на годишен План за осъществяване на оценки на осъществяването на бизнес стратегиите на „ микро “, „ дребни “ и „ междинни “ обществени предприятия за 2021 година

На 26 септември 2019 година бе признат Закона за обществените предприятия (ЗПП), по силата на който бе основана Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК/Агенцията), която, според член 11, алинея 1 от ЗПП извършва функционалностите на звено, което реализира координацията на държавната политика във връзка с обществените предприятия, следи и рапортува на Министерския съвет за нейното осъществяване.

Правната рамка относима към оценяването на осъществяването на задачите на обществените предприятия, залегнали в бизнес стратегиите им се съдържа в чл.12, т. 8 и т. 11 от ЗПП.

Правилникът за използване на Закона за обществените предприятия бе признат през септември 2020 година (ППЗПП).

По силата на член 16, алинея 2 от ППЗПП Агенцията за обществените предприятия и надзор прави оценка осъществяването на утвърдените бизнес стратегии на обществените предприятия, категоризирани като " огромни ", предвид на постигането на финансовите и нефинансовите цели.

Оценката на осъществяването на утвърдените бизнес стратегии на избран брой обществените предприятия, категоризирани като " микро ", " дребни " и " междинни ", се прави годишно според План за осъществяването на оценки на осъществяването на утвърдените бизнес стратегии, утвърден с решение на Министерския съвет.

Като резултат от приемането на предлагания план на акт се чака да се извърши императивното условие на ППЗПП за одобрение на годишен План за осъществяване на оценки на осъществяването на бизнес стратегиите на „ микро “, „ дребни “ и „ междинни “ обществени предприятия, регламентирано в член 16, алинея 3 от ППЗПП.

Одобрени са промени в листата на административните органи, които разпореждат действия на систематичния интегратор

Правителството утвърди промени в листата на административните органи, които разпореждат действия на систематичния интегратор - „ Информационно обслужване “ АД. По този метод Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “ ще може да употребява финансов запас по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ за възобновяване и възстановяване на съществуващата IT инфраструктура на Одитния орган, без да се натоварва в допълнение държавния бюджет.

Други промени плануват Министерство на вътрешните работи да разпорежда на систематичния интегратор систематичната интеграция на осведомителни и информационни системи, които са свързани с даването на административни услуги по електронен път и за продан на електронни документи с други административните органи.

Одобрена е Тарифа за таксите, които се събират от Министерството на стопанската система по Закона за осъществяване на Регламент (ЕС) 2019/125 на Екологичен потенциал и на Съвета от 16 януари 2019 година

Правителството утвърди Постановление за приемане на Тарифа за таксите, които се събират от Министерството на стопанската система на съображение член 11, алинея 1 от Закона за осъществяване на Регламент (ЕС) 2019/125 на Европейския парламент и на Съвета от 16 януари 2019 година

Проектът на Тарифата за таксите бе направен при съблюдаване на правилото на пропорция и правилото за възобновяване на разноските при даване на административни услуги, като се вземат поради наредбите на член 7а, алинея 6 от Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. При правенето на плана са спазени условията на: член 2 от Закона за държавните такси, който планува възнаграждение на държавните такси в брой или безкасово и член 4, алинея 1 от Закона за ограничение на заплащанията в брой, с който се дава опция за възнаграждение на дължимите държавни такси посредством виртуално терминално устройство ПОС или посредством терминално устройство ПОС.

Министерският съвет утвърди спомагателни средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2021 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно- туристическа активност в държавните детски градини към министъра на защитата и държавните висши военни учебни заведения.

Средствата в размер на 20 008 лева се дават за децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование в държавните висши военни учебни заведения за учебно-тренировъчната и спортносъстезателната активност, и за материално-техническото им застраховане.

Средствата се дефинират за бюджетна година според създадени и одобрени планове.

Необходимите средства се обезпечават годишно със Закона за държавния бюджет и се разходват въз основата на показани планове за броя на децата от детските градини към министъра на защитата и за курсантите и студентите в постоянна форма на образование за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност.

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на финансите за 2021 година

Чрез вътрешно преструктуриране се обезпечава спомагателен финансов запас по бюджета на Агенцията по публични поръчки за 2021 година в размер на 5 357 000 лева Средствата са за надграждане на съществуващата архитектура на Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “ - за доставка на ново хардуерно (вкл. комуникационно) и софтуерно (вкл. базово) съоръжение на ЦАИС ЕОП. Целта е все по-ефективно протичане на процеса по електронно възлагане на публични поръчки в страната.

Промените са в границите на одобрените разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2021 година

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет разгласи парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и ги трансферира на община Ловеч за даване на обществени услуги. Имотите се намират в постройка на ул. „ Д-р Съйко Съев “ № 56, в Ловеч и съставляват три пространства - едно на третия етаж и две на четвъртия и петия етаж в същата постройка. В тях общината ще дава здравно - обществени услуги на пълнолетни лица с увреждания и възрастни хора в надтрудоспособна възраст. Целта е да се усъвършенства качеството на живот на тези хора, както и да се основат условия за досегаемост, гражданско присъединяване и минимално ограничение на персоналната им независимост.

Правителството трансферира безплатно правото на благосъстоятелност върху два парцела - частна държавна благосъстоятелност, на община Вълчи дол. Те ще се употребяват по отношение на осъществяване на обществените функционалности на общината, свързани със основаването на зона за спорт и отдих, облагородяване, поддържане на зелени площи и основаване на нови такива, както и за отделяне на кътове за деца със специфични просветителни потребности. Имотите се намират в гр. Вълчи дол и са с обща повърхност 6220 кв. м.

За ратификация е препоръчан договорът по отношение на придобиването на наземни терминали от MIDS за Българските Военновъздушни сили

Министерският съвет одобри решение за предложение до Народното събрание за одобрение на интернационален контракт BU-P-LAY „ Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за продан на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили”.

Този контракт бе подписан на 01.03.2021 година от българска страна въз основа на Заседание на Министерски съвет от 27.01.2021 година С него се договаря доставката от Правителството на Съединени американски щати за българските въоръжени сили на съоръжение, услуги за избор тук-там за инсталиране и образование, с включен четири годишен гаранционен период на поддръжка.

След влизане в действие на закона за ратификация на контракта от Народното събрание, Министерство на външните работи ще уведоми насрещната страна за осъществяване на националните процедури за това.

В рамките на днешното държавно съвещание Министерският съвет одобри също Решение, с което утвърждава план на Съгласие по Изявление за желание (SOI) на министъра на защитата на Френската република, за присъединение към „ Техническото съглашение сред държавното управление на Република България и Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) по отношение на обезпечаването на поддръжка от страната хазаин на действия на съюзни сили в подтекста на Съвместните сили с доста висока степен на подготвеност (VJTF)”, утвърдено от Народното събрание на Република България със закон, Обн., Дъждовни води, бр. 92 от 17.11.2017 година и влезнало в действие от 11 януари 2018 година.

С цитираното Решение на Министерския съвет, Република България удостоверява поетите задължения за оказване на поддръжка от страната хазаин на сили на НАТО, което е принос към груповата защита и за гарантиране на националната сигурност.

Одобрен е план на програмно съглашение по отношение на хармонизиране на военните условия, свързани с митническите режими

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърждава план на Програмно съглашение сред федералния министър на защитата на Република Австрия, министъра на защитата на Кралство Белгия, Министерството на защитата на Република България, Министерството на защитата на Република Хърватия, Министерството на защитата на Република Кипър, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Република Естония, Министерството на защитата на Република Финландия, министъра на защитата на Френската република, Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Унгария, Министерството на защитата на Италианската република, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на националната защита на Република Литва, министъра на защитата на Великото херцогство Люксембург, Министъра на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, министъра на националната защита на Република Полша, Министерството на националната защита на Португалската република, Министерството на националната защита на Румъния, Министерството на защитата на Словашката република, Министерството на защитата на Република Словения, Министерството на защитата на Кралство Испания, и Европейската организация по защита, по отношение на хармонизиране на военните условия, свързани с митническите режими.

С цитираното Решение на Министерския съвет, Република България ще бъде в положение да извърши поетите задължения по Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) на Европейския съюз, с което ще бъдат нараснали отбранителните качества за гарантиране на националната сигурност и консолидиране към груповата защита.

Изменя се наименованието на програмата за съдействие с Черна гора в региона на културата

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди значително отклоняване от плана на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на образованието, науката, културата и спорта на Черна гора за интервала 2021-2023 година
С Решение № 923 от 10 декември 2020 год. на Министерския съвет на Република България беше утвърден план на Програма за съдействие в региона на културата сред Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Черна гора като основа за водене на договаряния.

Междувременно, след извършени парламентарни избори в Черна гора Министерство на културата е влято в новото мега-министерство - Министерство на образованието, науката, културата и спорта на Черна гора.

Това постанова смяна в наименованието на Програмата, което съставлява значително отклоняване от плана на контракт и, според член 11, алинея 2 от Закона за интернационалните контракти, е належащо наново координиране на плана на стратегия. Останалите текстове и условия на програмата остават непроменени.

Проектът на Програма удовлетворява взаимните ползи на двете страни и съдържа всички нужни текстове за развиване на връзките сред Република България и Черна гора в региона на културата.
Предлаганият план на Програма регламентира опциите за съдействие в региона на театъра, литературата, превода и публикуването на произведения на писатели от другата страна, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, организирането на художествени изложения и музикални фестивали, киното, музиката и танца. Уточняват се уговорките на двете страни по опазването на историческото и културното завещание.

Чл.19 от плана на Програма планува влизането й в действие от датата на нейното сключване.

Одобрени са резултатите от неофициални видеоконферентни съвещания на отраслови министри от страните членки на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди резултатите от неофициалното видеоконферентно съвещание на министрите по енергетиката на Европейския съюз, извършено на 15 юни 2020 година Обсъжданията бяха свързани с икономическото възобновяване в резултат на пандемията от COVID-19 и Европейската зелена договорка. Европейската комисия осведоми за настоящото положение на националните енергийни и климатични проекти, а делегацията на Латвия срещна министрите с осведомителна нота по отношение на нуклеарната сигурност. Германия показа пред енергийните министри работната стратегия на своето председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли 2020 година По време на видеоконферентното съвещание бе очебийно, че макар сериозните последствия от пандемията от COVID-19 върху забележителна част от икономическите браншове, енергийната система на Европейски Съюз е траяла да дава надеждни и непрекъсваеми доставки на потребителите. Добре функциониращият енергиен пазар е резултат на готовността на Европейски Съюз за реакция при спешни обстановки и на съответно създадените ограничения. В сходство с утвърдената позиция България уточни, че, в подтекста на възобновяване, водещо за нас в този момент е минимизирането на вредите върху европейската стопанска система и последващото превъзмогване на последствията от рецесията. Стабилността и адекватността на енергийната система и обезпечаването на налична сила в интервала след рецесията ще бъде с извънредно значимо значение за общественото и икономическото възобновяване.

Неформално видеоконферентно съвещание на министрите по енергетиката на Европейския съюз беше извършено на 6 октомври 2020 година В рамките на сесията бяха разисквани европейски подходи за разходоефективно реализиране на енергийните цели на ниво Европейски Съюз и вероятно завишаване на упоритостта до 2030 година Дискутирани бяха и главните провокации и благоприятни условия за енергийния бранш в процеса на възобновяване от пандемията от COVID-19, в това число ролята на търговията с излъчвания, финансовите принадлежности и районното съдействие във ВЕИ планове в процеса на енергийна промяна.

Европейската комисия показа информация за настоящото положение на националните проекти за енергетиката и климата и акцентира, че през 2023 година следва тяхната преправка в посока повишение на упоритостите. В региона на сигурността на енергийните доставки, системата е посочила своята резистентност в изискванията на пандемията, беше регистрирано по време на съвещанието.

В сходство с утвърдената позиция, България акцентира нуждата всички чисти технологии, в това число и нуклеарната, да способстват за реализиране на задачата за климатична индиферентност. Страната ни осведоми, че продължава да работи върху планове за възстановяване на електроенергийната и газовата съгласуваност, което ще спомага за вярното консолидиране на ВЕИ и другите нови технологии.

На 14 декември се организира неофициално видеоконферентно съвещание на енергийните министри на Европейския съюз. В рамките на съвещанието беше разисквана тематиката за интеграция на енергийните системи в подтекста на пътя към климатична индиферентност до 2050 година Европейската комисия показа информация за последното развиване в региона на външните енергийни връзки на Европейски Съюз, а от делегацията на Португалия беше показана работната стратегия на ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2021 година

В сходство с утвърдената позиция, България увери, че схваща значимостта на това Европейски Съюз да се трансформира в устойчива и климатично неутрална стопанска система до 2050 година В този развой следва да се вземат под внимание особеното равнище на икономическо развиване, спецификите на енергийния микс, наличния естествен капацитет и други характерни фактори за всяка страна. Българската страна акцентира нуждата да се съблюдават правилата за софтуерна индиферентност, еднакъв достъп до нискоемисионни технологии и еластичност във връзка с тяхното потребление.

Одобрени са също резултатите от българското присъединяване в неофициалната видеоконференция на министрите, отговарящи за конкурентоспособността (вътрешен пазар и индустрия), извършена на 22 март 2021 година На съвещанието беше разисквана концепцията за отворена стратегическа самостоятелност на Европейски Съюз от позиция на укрепването на единния пазар, веригите за основаване на стойност, диверсификацията на доставките, идентифицирането на стратегически области и уязвимости и съответните ограничения за справяне с тях, както и поощряване на равни условия за конкуренция и отвореност на Европейски Съюз към света. Подчертано бе смисъла на добре работещ обединен пазар, основаващ се на свободна и лоялна конкуренция, като съществена причина за излизане от рецесията, провокирана от COVID-19.

Министрите се сплотиха към нуждата от продължаващи старания за индустриална промяна и реализиране на прехода към зелена и цифрова стопанска система, диверсификация на веригите за доставка и първични материали, стимулиране на нововъведенията, нови принадлежности в отговор на нелоялни търговски практики. Бяха разисквани и методите за справяне с нарушаванията на единния пазар, породени от задгранични дотации, повишение на вложенията в киберсигурност и отбрана от хакерски атаки, като фактори, които ще засилят стратегическата самостоятелност и ще допринесат за икономическото възобновяване на Европейски Съюз като цяло.

Неформална видеоконферентна среща на министрите по превоз на Европейския съюз се организира на 30 март 2021 година Основният спор бе в подтекста на оповестената 2021 година за „ Европейска година на железопътния превоз “. Инициативата има за цел да насърчи потреблението на железопътния превоз, като безвреден и резистентен тип транспорт на товари и пасажери.

В позицията си, страната ни означи, че прехвърлянето на по-голям дял от пътнико- и товаропотоците към железниците е един от най-ефективните способи за декарбонизация на транспортния бранш. Тъй като железопътният превоз е един от най-екологосъобразните и безвредни типове превоз, който генерира доста ниски равнища на нездравословни въглеродни излъчвания и в забележителния си размер е електрифициран. В рамките на съвещанието беше очебийно, че към 80% от жп мрежата в България е електрифицирана. Също по този начин ускорената цифровизация в железопътния превоз, внедряването на енергийно ефикасен преносим състав и изследване на опциите за потребление на устойчиви различни горива, следва да са измежду основните ограничения, които да спомогнат за реализиране на задачите на Европейския съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове в превоза с 90% до 2050 година

В рамките на съвещанието, страната ни уточни, че при товарните железопътни транспорти се следи растеж от 10%, като упованията са тази наклонност да се резервира и отсега нататък. Предпоставка за това е модернизацията на железопътната инфраструктура. Друго от решаващо значение за разгръщането на бранша е запазването на равнището на вложенията, както и стимулирането на мултимодалността.

Министрите на превоза на страните членки показаха поддръжка към взаимния документ „ Призив към Комисията за пускане на самодейност в интерес на операторите на товарни транспорти за поощряване на прехода към чисти типове превоз “, направен от Франция. Очаква се посредством него да се засилят ограниченията, ориентирани към нововъведения и цифровизация в интерес на железопътния товарен транспорт, както във връзка с жп инфраструктура, по този начин и на товарните железопътни оператори.

Неформална видеоконференция на министрите на земеделието и рибарството на Европейския съюз ще се организира на 26 април 2021 година По време на съвещанието ще бъде показана настояща информация за обстановката на пазарите на селскостопански артикули, както и данни по отношение на обвързваните с търговията въпроси на селското стопанство. България смята, че стремежът към балансираност в комерсиалните договаряния ще докара до изгоди освен за нашата страна и Европейски Съюз като цяло, само че ще способства за ефикасни и обективни резултати за всички договарящи страни. Страната ни е безапелационна, че Европейски Съюз би трябвало да продължава да пази и отстоява своите позиции при търговията с чувствителни за всички страни членки аграрни артикули. Министрите ще имат опция да се срещнат и с актуализацията на изследването на Съвместния проучвателен център от 2016 година за кумулативното влияние на бъдещите търговски съглашения.

На 22 април 2021 година ще се организира неофициално видеоконферентно съвещание на енергийните министри на Европейския съюз. По време на съвещанието се планува да бъде разискван процесът на екологизиране на сградния фонд, както и тактиката за интеграция на енергийната система. Очаква се белгийската делегация да осведоми за взаимна политическа декларация на страните от Петстранния конгрес в Северозападна Европа, потвърждаваща уговорката им да засилят съдействието си във връзка с водорода.
Със своята позиция българската страна акцентира, че схваща значимостта и поддържа превръщането на Европейски Съюз в устойчива и неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година В подтекста на икономическото възобновяване от COVID-19 е належащо да бъдат продължени напъните за гарантиране на непоклатимост и адекватност на енергийната система, съобразени с националните специфики. Това е от основно значение за обезпечаване на налична сила за потребителите и водещ фактор за общественото и икономическото възобновяване. По отношение на тактиката на Европейската комисия за огромно възобновяване на сградния фонд, българската страна смята, че тя е от значително значение за реализиране на енергийно ефикасен и декарбонизиран сграден фонд с активизиране на целенасочени финансови запаси.

Неформалната видеоконферентна среща на министрите на околната среда на Европейски Съюз ще се организира на 23 април 2021 г.Министрите на околната среда ще обсъдят провокации пред ръководството на водния бранш в подтекста на адаптирането към изменението на климата и новата Стратегия на Европейския съюз за адаптиране към климата. Акцент ще бъде подложен върху дефицита на вода и покачвания риск от засушаване в Европа и нуждата от създаване и използване на предпочитани дейности за справяне с тези проблеми в подтекста на акомодацията към изменението на климата.

В рамките на неофициалната видеоконферентна среща обект на полемика ще бъде и интернационално измерение на новата европейска Стратегия за адаптиране към климата, защото въздействията от изменението на климата изискват използване на по- интегриран метод за ефикасна акомодация, ръководство на риска и дейности за понижаване на бедствията в целия свят. Очаква се да бъде подложен фокус и върху нуждата от доста нарастване на финансовите потоци, понижаване на уязвимостта и засилена резистентност към неизбежните въздействия на изменението на климата.

Министерският съвет одобри годишен доклад за осъществяване на концесионните контракти през 2018 година и 2019 година в системата на МТИТС

Министерският съвет утвърди годишен доклад на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков за осъществяването през 2019 година на плановете за концесии, включени в Плана за деяние и в Актуализирания проект за деяние за държавните концесии за интервала 2019-2020 година Със същия доклад бе утвърдено и осъществяването през 2018 година и 2019 година на настоящите концесионни контракти, подписани от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.

Отчетът обгръща 17 концесионни контракти за държавни концесии, измежду които са: пристанищните терминали Леспорт, Свищов, Оряхово, Видин-север, Фериботен комплекс- Видин, Бургас-изток 2, Бургас-запад, гражданските летища във Варна и Бургас, интермодалният терминал в Пловдив и други обекти.

„ Еко-Хидро-90 " ООД ще добива пясъци и чакъли от находище „ Орешака “

„ Еко-Хидро-90 " ООД ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „ Орешака ", област Пазарджик. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, определяйки сдружението за концесионер на находището. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 2.9 млн. лева за обезпечаване на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта са 3.5 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния тези доходи постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Пазарджик.

„ Пим Минерал” ЕООД е новият концесионер на находище „ Крепост”, участта „ Запад”

Хасковското сдружение „ Пим Минерал " ЕООД е новият концесионер на залежи „ Крепост " - сектор „ Запад ", от което се добиват строителни материали - мрамори. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки поисканата от предходния концесионер смяна.

Находище „ Крепост " - сектор „ Запад ", се намира на територията на община Димитровград. Концесията за него е предоставена през март 2005 година за 30 години на „ Пим артикул " ЕООД. С днешното решение на Министерски съвет правата и отговорностите по предоставената концесия се трансферират напълно на „ Пим Минерал " ЕООД. Условията по концесионния контракт остават без смяна.

Възможността за прекачване на права и отговорности по предоставена концесия е регламентирана в член 25, алинея 1 от Закона за подземните благосъстояния.

Концесионният контракт за рандеман на скалнооблицовъчни материали от находище „ Чатала”се приключва

Концесионният контракт за рандеман на скалнооблицовъчни материали - гнайсошисти, от находище „ Чатала “ ще бъде едностранно преустановен заради несъблюдение на съществени договорни отговорности от страна на концесионера. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Концесионерът не е заплатил концесионно заплащане и дължими неустойки за несъблюдение, не са предоставени банкови гаранции, обезпечаващи отговорностите за концесионно заплащане и за възобновяване на околната среда и рекултивация на засегнатите земи. Констатирано е и несъблюдение на непарични договорни отговорности.

Находище „ Чатала” се намира на територията на община Ивайловград, област Хасково. През ноември 2011 година за него е подписан концесионен контракт с „ Гнайс Кобилино " ООД, с. Кобилино, община Ивайловград. Впоследствие наименованието на компанията на концесионера е променено на „ Гнайс Комерс " ООД.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Кабакум - централен “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Кабакум - централен “, община Варна, област Варна. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.

Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 46 427,39 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи морски плаж „ Кабакум - централен “, община Варна, област Варна, със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Правителството номинира български адвокати, които ще бъдат включени като членове на Постоянния трибунал в Хага

Със свое решение Министерският съвет дефинира юристите проф. доктор Благой Видин, доцент д.ю.н. Красен Стойчев, Лазар Томов и Юрий Щерк за арбитри, които да бъдат включени в листата с членове на Постоянния трибунал (ПАС) със седалище в Хага, Нидерландия.

Лицата са утвърдени за арбитри и ще бъдат включени като членове на Постоянния трибунал, в сходство с условията на член 44 от Конвенцията за спокойно споразумяване на интернационалните разногласия, призната на 18 октомври 1907 година в Хага, Нидерландия.

Постоянният трибунал е една от най-старите интернационалните институции, учредена за разрешаването на интернационалните правни разногласия посредством арбитраж и медиация. ПАС работи като непрекъсната институционна рамка, която обезпечава организационна инфраструктура и административно подкрепяне на арбитражни трибунали, разрешаващи правни разногласия.

Отпускат се в допълнение средства за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството утвърди спомагателен трансфер в размер на 7 016 лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година. Със средствата ще се разплатят осъществени разноски за престой и прилагане на действия и услуги в базите на „ Профилактика, рехабилитация и отдих “ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

България и Румъния ще си сътрудничат в региона на противоградовата отбрана в пограничната област

Министерският съвет утвърди план на Споразумение сред България и Румъния за съдействие в региона на дейните въздей
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР