Министерският съвет отправя предложение по президента Румен Радев да освободи

...
Министерският съвет отправя предложение по президента Румен Радев да освободи
Коментари Харесай

Кабинетът предлага на Румен Радев да освободи началника на НСО заради тежко нарушение

Министерският съвет насочва предложение по президента Румен Радев да освободи от служба началника на Националната работа за защита (НСО) на съображение тежко нарушаване. Това заяви на брифинг представителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

По думите й, решението е било взето единомислещо на оперативно съвещание на държавното управление.

" Мотивите за това предложение се основават на дейностите на ген. Емил Тонев по отношение на няколко условия. На първо място предаването на видеоматериали от служебните и формалните входове на Министерски съвет, което се прави при нарушение на главните гаранции за сигурност на хората на територията на Министерски съвет. Включително в постройката на Министерски съвет се намира контактна точка, посредством която могат да се подават сигнали за закононарушения до Европейската прокуратура. Тук има предпазени очевидци, които желаят да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали може да се наруши поверителността на самоличността на подателите ", изясни Бориславова.

Тя добави, че съгласно публична информация, която е предоставена и на президента, съществуват подозрения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО.

Бориславова сподели още, че е разисквано разминаването на държанието на управлението на НСО със скорострелното даване с гриф " незабавно " на видеоматериалите от служебните входове на Министерски съвет, когато е ясно, че към този момент тази постройка е и контактна точка на Европейската прокуратура съпоставено със забавеното и изчезнало даване на подпомагане по време на митингите през лятото на 2020 година, когато беше значимо да бъдат предоставени тези записи.

Началникът на кабинета на премиера изясни още, че президентът има право по закон да освободи началника на НСО на съображение тежко нарушаване и редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и осъществяване на дейности, които накърняват престижа на Националната работа за защита.

През идващите дни ще бъде импортиран и законопроект за изменение на Закона за националната работа за защита, с който ще бъдат взети решителни ограничения, с цел да може тези пропуски повече да не съществиват, сподели още тя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР