Министерският съвет одобри Списък по приоритети и приемливи направления/обекти от

...
Министерският съвет одобри Списък по приоритети и приемливи направления/обекти от
Коментари Харесай

Служебният кабинет одобри инвестиционни проекти на общините за над 406 млн. лева

Министерският съвет утвърди Списък по цели и допустими направления/обекти от линейната техническа инфраструктура - общинска пътна и улична мрежи и ВиК инфраструктура, за финансиране на общинските администрации, в границите на бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година Това заяви Правителствената осведомителна работа.

В листата са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лева, разпределени както следва: 105 броя ВиК обекти на стойност 126 566 331 лева.; 94 бр. обекти за общински пътища на стойност 233 774 463 лева, 35 бр. обекти за улична мрежа на стойност 46 033 975 лева Финансирането на обектите, посочени в листата, е обезпечено в границите на бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година

С признатото през днешния ден решение се анулира утвърждения Списък на капиталови планове на общините по цели и направления/обекти за целево финансиране, признат с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 година, защото в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието осъществяване са заложени действия, реализацията на които е нецелесъобразна и е отвън обсега на провежданите политики и бюджетни стратегии на Министерство на регионалното развитие. Освен това, за част от включените в листата обекти няма информация дали имат документална подготвеност за осъществяване.

Одобреният лист е въз основа на писмо от НСОРБ от 23.08.2022 година, в което те показват предпочитани за общинските администрации капиталови планове на линейната инфраструктура в три посоки - ВиК инфраструктура, улична мрежа и общински пътища. Включените в този лист обекти бяха прегледани, оценени и селектирани единствено тези, които имат планова подготвеност, позволения за градеж, посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни и при изискване Министерство на регионалното развитие да финансира 50% от цената на съответните обекти. Предвид огромния брой и стойност на обектите в листата на НСОРБ, в сегашния лист за всяка община е включен първия допустим по приоритетност и направление обект.

По изключение, поради създалата се бедствена обстановка в редица села на територията на община Карлово след невижданите проливни превалявания на 02.09.2022 година и за подкрепяне на общината за възобновяване на единствения достъп на локалното население до няколко обитаеми места и връзката им с републиканската пътна мрежа, за община Карлово в листата са включени два обекта, а точно за реорганизация и рехабилитация на два общински пътя и водопроводните мрежи в обитаемоте места, част от направленията и в обсега на общинските пътища.

Финансирането на плановете от листата ще е в границите на бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година Министърът на районното развиване и благоустройството ще подписа съглашения с кметовете на общините за финансиране на посочените в приложението планове.

Свещеникът ни в Одрин отец Александър Чъкърък е препоръчан за медал „ Св.Св. Кирил и Методий “

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с медал „ Св. св. Кирил и Методий “ - първа степен. Отличието е за огромните му заслуги за запазване на българското културно и историческо завещание.

Отец Александър Чъкърък е роден в Одрин в фамилията на родолюбивите българи Филип и Елена Чъкърък. Завършил е българското учебно заведение „ Петър Берон “ в Одрин и семинария в Пловдив. Има тапия за магистър по богословие от СУ „ Св. Климент Охридски “. Ръкоположен е за духовник през 2001 година и от 2003 служи в църквата „ Св. Георги Победоносец “ в Одрин, Турция.

Отец Александър и неговият татко Филип Чъкърък десетки години непринудено поддържат и стопанисват българската черква „ Св. Георги Победоносец “. Двамата провеждат българската общественост и изтъкнати общественици от Одрин за запазване и възстановяване на храма. Под управление на отец Чъкърък сполучливо приключват реставрацията и ремонтът на църквата през 2004 година
Отец Чъкърък работи неуморно за опазване и подсилване на устоите на нашата религия и обичаи. Под негово управление на 6 и 21 май всяка година в града се стичат стотици наши сънародници от България и Турция за храмовите празници на църквите „ Св. Георги Победоносец “ и „ Св. Св. Константин и Елена “.

С дейното подпомагане на отец Чъкърък и брачната половинка му през 2008 година към храма „ Св. Георги “ е открит филиал на Народното читалище „ Просвета - 1870 “ - Свиленград, което се назовава Българско национално читалище „ Просвета “ и е първото отвън рамките на България. Там доста деца учат български език.
С цялостната си родолюбива и добродетелна активност отец Чъкърък способства за поддържане на другарски и добросъседски връзки сред Република България и Република Турция.

Вицепремиерът по ръководство на европейските средства е избран за ръководител на Съвета за административната промяна

Министерският съвет одобри Решение, с което дефинира заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства за ръководител на Съвета за административната промяна. С приемането на решението ще се обезпечи ефикасното действие на Съвета за административната промяна.

Министрите на образованието и науката и на нововъведенията и растежа влизат в настоятелството на Българска академия на науките

Правителството дефинира министрите на образованието и науката и на нововъведенията и растежа проф. Сашо Пенов и Александър Пулев за свои представители в Съвета на настоятелите на Българската академия на науките (БАН).
Съветът на настоятелите е с четиригодишен мандат и се състои от 16 членове, двама от които са представители на държавното управление. Участват също представители на Националното съдружие на общините в България, на националнопредставителните работодателски организации, Съвета на ректорите и други научни организации.

 

Съветът на настоятелите подкрепя активността на Българска академия на науките при ефикасното ръководство на финансовите средства и стратегическото развиване на научноизследователската активност. Той предлага и ограничения за реализиране на задачите, заложени в европейските тактики за научни проучвания и нововъведения. Настоятелите спомагат също за основаване на иновационни центрове за индустриална, внедрителска и други действия, свързани с приложението на научните резултати. Съветът може да предлага основаване, превръщане и закриване на университетски институти, както и финансови и други нужни механизми за взаимна научна, просветителна и приложна активност с висшите учебни заведения и комерсиалните предприятия.

Правителството утвърди плана на стратегия Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027

Министерският съвет утвърди плана на Програмата за транснационално съдействие Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027 преди представянето й в Европейската комисия. Одобрени са и уговорките на България като държава-участник в нея.
Общият бюджет на програмата е 72 275 137 евро. От тях 65 047 623 евро се дават като европейско финансиране. 7 227 514 евро са национално съфинансиране от държавите-участнички. Ще бъдат финансирани взаимни планове в границите на целите „ Син и образован район “ и „ Зелен и чист район “. Първият е ориентиран към повишение потенциала за проучвания и нововъведения и въвеждане на напреднали технологии. Вторият цели поощряване адаптирането към изменението на климата и попречване на риска от бедствия, както и към запазване на природата, биоразнообразието, зелената инфраструктура и понижаване на замърсяването. Бенефициенти могат да бъдат национални, районни и локални управляващи, университети, проучвателен центрове, асоциации, неправителствени организации, цивилен обединявания и мрежи и други.

 

Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021 -2027 цели да способства за прехода към неутрално във връзка с климата общество, като подсигурява устойчивия и новаторски напредък на районите в сходство с новата политика на доближаване на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година Програмата обгръща региони от 3 страни - членки на Европейския съюз - България (областите Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора), Румъния, Гърция, както и още 5 партньорски страни от Черноморския район - Турция, Украйна, Молдова, Грузия и Армения.

Одобрен е докладът за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2021 година

Със свое решение държавното управление утвърди годишния доклад за осъществяването на държавния бюджет на Република България за 2021 година и отчета към него и предлага на Народното събрание да го прегледа и одобри.

 

В документа е маркирано, че 2021 година завърши с недостиг по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа в размер на 3,794 милиарда лв.. Отнесено към Брутният вътрешен продукт, това съставлява 2,9 % от Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне в обновените планове към ЗДБРБ за 2021 година е заложен недостиг за годината в размер на 4,604 милиарда лева, което значи, че по отношение на заложеното в програмата за годината се регистрира номинално усъвършенстване на бюджетното салдо с 0,810 милиарда лв.. Бюджетното салдо на бранш „ Държавно ръководство ” за 2021 година по методологията на Европейската система от национални и районни сметки (ЕСС 2010), според априлските Нотификационни таблици за недостига и дълга, е негативно в размер на 4,1 % от Брутният вътрешен продукт. Важно е да се означи, че през 2020 година Европейската комисия (ЕК) задейства Обща защитна уговорка, която разрешава краткотрайно отклоняване в изискванията на изключителна обстановка от разпоредбите в Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР), като тя остава в действие и през 2021 година Общата уговорка за краткотрайно отклоняване от разпоредбите на ПСР дава на страните членки бюджетна еластичност за справяне с рецесията. Активирането й разрешава краткотрайно отклоняване от пътя на корекцията към средносрочната бюджетна цел на всяка страна членка, при изискване че това не заплашва фискалната резистентност в средносрочен проект. В отчета на Европейската комисия във връзка с член 123, алинея 3 от Договора за действие на Европейски Съюз от 25.05.2022 година е посочено, че при действието на общата защитна уговорка за дерогация по ПСР на този стадий Комисията няма да прави нови оферти за иницииране на процедура за съществуване на несъразмерен недостиг в държавни-членки на Европейски Съюз съгласно разпоредбите на корективната част на ПСР.

 

Фискалният запас към 31.12.2021 година е 10,7 милиарда лева, в това число 9,7 милиарда лева по сметки и депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 1,0 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

 

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП за 2021 година са в размер на 52,459 милиарда лева, което съставлява 103,7 % по отношение на годишните планове. Представени като условен дял в Брутният вътрешен продукт, приходите съставляват 39,5 % от Брутният вътрешен продукт, при 36,9 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 година Съпоставени с 2020 година, постъпленията по консолидираната фискална стратегия, бележат номинален растеж от 18,4 % (8,141 милиарда лева).

 

Разходите, в това число вноската в бюджета на Европейски Съюз, по КФП за 2021 година, възлизат на 56,253 милиарда лева, което съставлява 102,0 % по отношение на плана за 2021 година Разходите по КФП, показани като % от Брутният вътрешен продукт, съставляват 42,4 % от Брутният вътрешен продукт за 2021 година при 39,9 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 година Извършените по-високи разноски са свързани, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато регистрираните разноски за битка с пандемията от COVID-19 бяха доста по-ниски, до момента в който през 2021 година тези разноски са основни и са за цяла година, и въпреки това - на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година. Наред с това върху размера на разноските през 2021 година въздействие оказаха и средствата, обезпечени за осъществяването на утвърдените от държавното управление стратегии за компенсиране на потребителите на електрическа сила за високите цени на електричеството.

 

Лихвените заплащания възлизат на 0,629 милиарда лева (95,7 % от плануваните за 2021 г.), настоящите нелихвени разноски - на 50,026 милиарда лева (107,2 % от плана за годината), финансови разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) — 3,872 милиарда лева (61,6 % от плановете към ЗДБРБ за 2021 г.) и предоставени настоящи и финансови прехвърляния за чужбина - 0,047 милиарда лева при планувани с плановете към ЗДБРБ за 2021 година 0,018 милиарда лв..

 

Вноската на България в общия бюджет на Европейски Съюз възлиза на 1,681 милиарда лева (1,3 % от БВП), което е в сходство с настоящото през годината законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Със същото решение държавното управление утвърди Годишен отчет и доклад за активността на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система за 2021 година и Годишен доклад за положението на държавния дълг за 2021 година, които следва да бъдат импортирани в Народното събрание. Общият паричен запас към 31.12.2021 година по сметка на Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система в Българската национална банка е в размер на 3,551 милиарда лв.. Размерът на държавния дълг към 31.12.2021 година е 31,218 милиарда лв..

Утвърдени са разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2022 година

Правителството утвърди разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2022 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 11 399,55 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници 2 046,50 лева, за командировки на регионални шефове – 5 004,73 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии 210 лева За командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2022 година за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа интензивност, физическо образование, спорт и спортно-туристическа активност в размер на 3 220 лева
Средствата са нужни за подкрепяне на физическата интензивност, физическото образование, спорт и спортно-туристическа активност на курсантите от Академията на Министерството на вътрешните работи за бюджетната 2022 година

Предоставят се спомагателни 1 200 000 лева. на ВВВУ „ Георги Бенковски “

Министерският съвет одобри разпореждане за даване на спомагателен трансфер за Висшето военновъздушно учебно заведение „ Георги Бенковски “ за 2022 година посредством бюджета на Министерството на защитата в размер на 1 200 000 лева
Средствата се отпускат за доизграждане и дооборудване на кабинетната, летищната, учебно-техническата и материална база за възстановяване образованието на водачи на летателни апарати, механически и помощен състав за тяхното обслужване и употреба. Средствата са от централния бюджет за 2022 година

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри план на Постановление за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година и Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 3 600 000 лева за продължение на акцията за слагане на ваксини против COVID-19.
Одобряването на спомагателни разноски по бюджета на M3 за 2022 година ще обезпечат стабилно финансиране на активността на имунизационните кабинети на РЗИ, което като предстоящ резултат ще подсигурява: непрекъснатост на тяхната работа, в това число и посредством наемане на медицински личен състав, зает само с слагането на ваксини против COVID-19; обезпечен достъп до имунизация против COVID-19 на всички искащи лица, включително и на здравно неосигурени лица; обезпечен мобилен достъп до имунизация на трудноподвижни лица и лица от отдалечени и труднодостъпни обитаеми места; възстановяване на имунизационния обсег против COVID-19 в страната и обезпечаване на ваксинална отбрана на лица в риск от тежко боледуване и смърт; използване на имунизацията като инструмент за надзор на пандемията от COVID-19 и подкрепяне на битката с коронавирусната зараза в страната и обвързваните с нея здравни последствия върху качеството и продължителността на живота на българските жители.

 

Съгласно друго държавно разпореждане се утвърждават спомагателни разноски в размер на 9 800 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за обезпечаване на поддръжка за три месеца на чиновници в центровете за незабавна здравна помощ, директно ангажирани с действия по попречване разпространяването на COVID- 19 и други заразни заболявания с епидемиологичен капацитет на разпространяване. Допълнителните разноски ще бъдат обезпечени за сметка на плануваните по централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “ средства, посочени в член 1, алинея 5, т. 3.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

Осигуряват се 40 млн. лева за медикаменти за деца с редки болести

Министерският съвет одобри също Постановление за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година, както и Постановление, с което се утвърждават спомагателни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година в размер на 40 150 000 лева
Средствата са за даване на спомагателен трансфер на Националната здравноосигурителна каса за финансиране на действия по отношение на лекуването на лица до/над 18-годишна възраст по член 82, алинея 1а, 3 и 6 от Закона за здравето.

Още 5 млн. лева за планове по четири национални стратегии за образованието

С спомагателни 4 957 963 лв. ще се финансират действия по четири национални стратегии за развиване на образованието.
По стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “ се отпускат 1 379 138 лева за възстановяване на изискванията за пробна работа по естествени науки в профилираната подготовка “. За поддръжка на целодневното образование на учениците се дават 737 987 лева За обогатяване на библиотеки и основаване на пространства за четене ще бъдат преведени 558 760 лева
534 777 лева ще се изплатят за действия по стратегия „ Хубаво е в детската градина “, а за работа с родители по „ Заедно за всяко дете “ - 496 060 лева

 

Още 1 251 241 лева ще получат центровете за поддръжка за личностното развиване на децата и учениците, които имат гении в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще бъдат подкрепени и центровете за превантивна, диагностична и рехабилитационна работа с деца и възпитаници, както и астрономическите обсерватории и планетариуми.
Допълнителните средства се дават по бюджетите на общините.

Близо 15 млн. лв. за изкуства и спорт на възпитаници

14 768 229 лв. отпусна държавното управление за обезпечаване на действия по Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта ”, чиято цел е да подкрепи образуването на умения за екипна работа посредством присъединяване в групови спортове и изкуства.
Средствата могат да се употребяват за закупуване на театрални костюми, принадлежности, озвучителна техника, декори, екипировка на учениците, спортни уреди и принадлежности и други

 

Училища с под 400 възпитаници аплайваха с до две групи по модул „ Изкуства “ и с до два тима по модул „ Спорт “, а учебни заведения с над 400 възпитаници - надлежно, с до 3 групи/отбора по всеки от модулите.
Отпуснатите средствата са 50 % от утвърдените суми за 1 175 общински, държавни и частни учебни заведения. Останалите до 50% ще бъдат предоставени след показване на информации за осъществените разноски до края на образователната 2022/2023 година

1,7 млн. лв. за командировки на преподаватели в чужбина

Допълнителни 1 705 234 лева отпусна държавното управление за командированите в чужбина български учители и академични преподаватели.
Те ще получат повече пари за командировъчни, а страната ще поема част от разноските им за наем на жилище, пътешестване и медицински застраховки. Увеличението на средствата е в осъществяване на признатите от Министерския съвет промени в Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина.

 

Според тях преподавателите ще получават в допълнение 30% от дневните командировъчни пари във валута за съответната страна, с цел да покриват разноските си за квартира, в случай че приемащата страна не им е осигурила гратис жилище или средства за наем. Увеличава се и размерът на самите командировъчни във валута за всички от бранш „ Образование “, избрани в Приложение 2 на Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина. Държавата ще поема и разноските за път на преподаватели от България до страната, в която са командировани първоначално и в края на всяка учебна/академична година, както и пътните разходи на членовете на фамилиите им.

 

Целта е да се усъвършенства общественият статус на преподавателите по време на престоя им в чужбина и активността им да стане по-атрактивна, като по този метод да се разпространява и разшири преподаването на българския език по света.

Одобрен е план на Спогодба за обществена сигурност сред България и Албания

Правителството утвърди план на Спогодба за обществена сигурност сред България и Албания и упълномощи заместител министър-председателя по обществените политики и министър на труда и обществената политика да я подпише.
Проектът на интернационален контракт контролира обезпечаването при работа в двете страни, както и реда за разпределяне и погашение на компенсациите за болест и майчинство, компенсациите за трудова акцидент и професионална болест, пенсиите за застрахователен стаж и възраст, пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, както и наследствените пенсии.

 

След като бъде подписана, е належащо спогодбата да бъде утвърдена от Народното събрание. След ратификацията документът ще влезе в действие. По този метод ще се сътвори опция хората, обезпечавани в България и в Албания, да осъществят обществените си права.

Министрите за Кохезионната политика разискаха доближаването в Европейски Съюз след 2027 година

Правителството утвърди отчет за резултатите от неофициалната среща на министрите от Европейския съюз, отговарящи за Кохезионната политика, извършена на 1-2 септември 2022 година в Прага, Чехия. С нея се слага началото на дебата по какъв начин би трябвало да наподобява политиката за доближаване в идващия програмен интервал, с цел да върви сполучливо Европа към цифровия и зеления преход, както и каква да бъде ролята на политиката при рецесии и изключителни обстановки, като днешните.

 

Представителите на държавите-членки и европейските институции са единомислещи за смисъла на Кохезионната политика, като съществена капиталова политика на Европейски Съюз, която би трябвало да подкрепя дълготрайното доближаване на районите и уравновесеното териториално развиване в изискванията на разнообразни провокации и рецесии. България, показана от вицепремиера по ръководство на европейските средства, господин Атанас Пеканов, дружно с Естония и Литва, означи, че Кохезионната политика не следва да е единственият финансов отговор на рецесиите, с цел да не бъде подлагано на риск осъществяването на нейните дълготрайни цели. Подобно на Белгия, Унгария и Италия, страната ни смята, че останалите европейски политики също следва да регистрират задачите за доближаване и уравновесено териториално развиване. Резултатите от направените вложения би трябвало да станат по-видими и по-близки до жителите, като акцията „ Първа работа в България “, финансирана по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година, е добър образец за това.

 

Подкрепена от Гърция, Финландия и Германия, България е сложила въпроса за демографския срив и депопулацията, като извънредно съществено предизвикателство, с което доста райони, в това число и у нас, ще би трябвало да се борят. Според страната ни целенасочената поддръжка за едва развитите райони и откриването на нови благоприятни условия пред европейските жители и бизнес следва да бъде във фокуса на бъдещата политика за доближаване, наред с задачите на зеления и цифровия преходи.

 

Мнозинството страни считат, че е значимо да се намерения за по-нататъшно опростяване на разпоредбите на политиката. Някои от тях (Швеция, Румъния, Ирландия, Люксембург, Литва и Испания) са загрижени от съществуването на прекомерно огромен брой принадлежности за финансиране на сходни цели в европейския бюджет и приканват за по- добра съгласуваност и обединен набор от правила за осъществяването им.
Проведената политическа полемика ще послужи за подготовката на изводи на Съвета на Европейски Съюз по отношение на ролята на Кохезионната политика, които се планува да бъдат утвърдени от Съвета по Общи въпроси във формат „ кохезионни министри “ на 22 ноември 2022 година

 

В рамките на визитата си в Прага вицепремиерът по ръководство на европейските средства организира двустранна среща с еврокомисаря по районната политика, госпожа Елиза Ферейра по отношение на идното утвърждение на стратегиите на страната ни за интервала 2021-2027 година, както и с министъра на районното развиване и европейските фондове на Хърватия, госпожа Наташа Трамишак и държавния секретар на Федералното министерство по икономическите въпроси и климатичните дейности на Германия, господин Свен Гиголд, на които са разисквани тематиките за присъединението на страната ни към Шенген и Еврозоната, намирането на общоевропейско решение във връзка с енергийната рецесия в границите на новия инструмент REPowerEU.

Правителството утвърди отчет от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейски Съюз

Правителството утвърди отчет от министъра на стопанската система и промишлеността по отношение на присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Външни работи/Търговия “ на Европейския съюз (СВРТ), извършено на 3 юни 2022 година в Люксембург.
В рамките на съвещанието се състоя спор по отношение на подготовката на 12-та Министерска конференция на СТО. Обсъдени бяха двустранните търговски връзки ЕС-САЩ, в подтекста на Съвета за търговия и технологии и връзките с Китай.

 

По време на неофициален обяд министрите разискаха промени в комерсиалната политика на Европейски Съюз, в подтекста на усложнената геополитическа конюнктура, и направиха обзор на настоящото положение на договарянията за подписване на свободна търговия с редица преференциални сътрудници.

До 31 декември 2022 година се удължава срокът за по-ниски инфраструктурни такси за жп мрежата

До 31 декември 2022 година се удължава интервалът, в който могат да се ползват по-ниски такси за прилагане на железопътната инфраструктура. По този метод се ползва Делегиран правилник (ЕС) 2022/1036 на Европейската комисия от 29 юни 2022 година за изменение на Регламент (ЕС) 2020/1429 на Европейския парламент. С него се удължава действието на краткотрайните ограничения за резистентен железопътен пазар с оглед пандемията от COVID-19.

 

С признатия Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година по бюджета на Министерство на превоза и известията са разчетени средства за отплата на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ за понижаване на инфраструктурни такси за достъп до железопътната мрежа, както и за несъбиране на таксата за деклариран и необработен потенциал.

Правителството одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност

Правителството одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар и индустрия), което ще се организира на 29 септември 2022 година в Брюксел. Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз госпожа Иванка Ташева.
В дневния ред на срещата е планувано провеждането на два дебата по предложенията за Регламент по отношение на Инструмент в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки (SMEI) и Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули и за анулация на Директива 2009/125/ЕО.

 

По отношение на Инструмента в поддръжка на единния пазар в изключителни обстановки България смята, че с самодейността следва да се подсигуряват координацията, солидарността и съгласуваността на реакцията на Европейски Съюз при рецесии и да се отбрани действието на единния пазар. Ще се търсят решения, които не дублират функционалностите на към този момент съществуващи принадлежности и които водят до минимална административна тежест за всички участници - бизнес, жители и администрация.

 

България поддържа предлагането за Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули и за анулация на Директива 2009/125/ЕО.
Законодателната самодейност цели да разшири приложното поле на Директивата за екопроектиране отвън продуктите, свързани с енергопотреблението, тъй че да обхване допустимо най-широка гама от артикули и да спомогне за постигането на задачите на кръговата стопанска система. Ползите се показват в възстановяване устойчивостта на продуктите, понижаване на тяхното нездравословно влияние върху околната среда през целия витален цикъл и свободното им придвижване на единния пазар.

Одобряват се спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата

Министерският съвет на Република България одобри разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година

 

С признатия акт се обезпечават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата в размер на 109 641 880 лева за сметка на плануваните в член 1, алинея 5, т. 7.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година финансови средства за придобиване, рационализация, поддръжка и ремонт на въоръжение, техника и муниции, в т. ч. обезпечаване на употребата на самолети МиГ-29.

 

Реализирането на плановете за превъоръжаване и обезпечаването на интегрирана логистична поддръжка се явяват наложителни условия за създаване и поддържане на качества за попречване, въздържане и отговор на вероятните закани против Република България и съдружниците й и за реализиране на националната политика в региона на защитата.

 

В рамките на днешното държавно съвещание беше утвърдено и решение за приемане на план за капиталов разход „ Придобиване на зенитно-управляеми ракети VL MICA за зенитен комплекс MICA на многофункционалните модулни патрулни кораби ”. Документът е създаден в сходство с член 27, т.8а от ЗОВСРБ, като в него са показани нуждата от придобиване на ракетните муниции VL MICA и прогнозните финансови средства, нужни за реализация на плана.

 

Зенитните управляеми ракети са главно въоръжение на корабите, които се получават по подписания през 2020 година контракт с предмет „ Придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили “. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се образува бойната мощност на Военноморски сили. Противовъздушната защита на корабите се обезпечава извънредно дейно посредством потребление на зенитни управляеми ракети, чиято зона на влияние разрешава бързо противопоставяне на закани на огромни дистанции и с висока акуратност. Зенитните управляеми ракети са главно средство за поразяване на противниковите средства за въздушно нахлуване.
С реализацията на плана ще се обезпечи боеспособността на новопридобиваните кораби и ефикасното им потребление в народен и съюзен формат. Това ще докара до осъществяване на поетите съюзни задължения на Република България във връзка с груповата система за сигурност.

Министерството на правораздаването предлага план на Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали

Министерството на правораздаването предлага план на закон, който ще подсигурява ефикасна отбрана на лицата в обществения и частния бранш, които подават сигнали. Защитата ще обгръща и тези, които обществено оповестяват информация за нарушавания на българското законодателство или актове на Европейския съюз, станала им известна при или във връзка осъществяване на тяхната работа или осъществяване на служебните им отговорности.

 

Чрез законопроекта ще се преодолее съществуващата раздробеност на актуалната правна уредба и неналичието на правна сигурност, която води до незадоволителното подаване на сигнали. С него за първи път в българското законодателство се основават и специфични правила при обществено обявяване на информация за нарушавания.

 

Предложеният законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, транспонира Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година по отношение на отбраната на лицата, които подават сигнали за нарушавания на правото на Съюза. Целта е дейно откриване и следствие на нарушавания на правото на Европейски Съюз.
Законопроектът ще подсигурява ефикасна отбрана в редица сфери - публични поръчки, финансови услуги, артикули и пазари, попречване на изпирането на пари, запазване на околната среда, публично здраве, отбрана на потребителите, сигурност на превоза, отбрана на неприкосновеността на персоналния живот и персоналните данни, сигурност на мрежите и осведомителните системи и други

 

Предлага се Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да работи като централен орган за външно подаване на сигнали.
Обхванати са допустимо максимален кръг категории лица, които могат да получат отбрана. Предвижда се отбрана да се дава против подхванати ответни дейности за възмездие освен непосредствено по отношение на самите сигнализиращи лица, само че и против техни близки, сътрудниците или роднините. Така отбрана ще се дава и на лица, които оказват помощ на сигнализиращия в процеса.

 

Предвидени са отговорности за основаване на канали за вътрешно подаване на информация за нарушавания и за външно подаване и обществено обявяване на информация за нарушавания. Това лимитира отрицателните последствия за организацията от позиция на репутацията.

 

Защитата се показва в възбрана за ответни дейности за възмездие, които могат да бъдат под формата на уволняване, намаление в служба, налагане на дисциплинарни ограничения, предварително преустановяване или повреждане на контракт и други

 

Ясната юридическа възбрана в закона за предприемане на ответни дейности за възмездие би имала значим възпиращ резултат и би била в допълнение подсилена от наредбите за персонална отговорност и наказания за причинителите на ответни дейности. В случай на нарушаване на възбраната е планувано право на обезщетение на лицето, подало сигнал.

 

С цел ограничение на злонамереното подаване на сигнали се плануват няколко спомагателни особености за информацията, която се подава. Изискват се рационални учредения, че информацията е вярна все още на подаването на сигнала.

Министерски съвет одобри основни промени в производството по неплатежоспособност

Министерски съвет одобри през днешния ден основни промени в производството по неплатежоспособност. Промените идват след препоръчани от Министерство на правораздаването промени и допълнения на Търговския закон за рационализиране на производството по неплатежоспособност и разширение на неговото приложно поле. За задачата бяха регистрирани редица недостатъци в производствата по неплатежоспособност - огромна дълготрайност, ниска успеваемост, високи разходи, рядко изцяло угаждане на кредиторите. Промените са ориентирани към възстановяване успеваемостта на правната рамка на несъстоятелността - реализиране на експедитивност, понижаване на правосъдните такси по отменителните искове, повишение на успеваемостта при осребряване на имуществото, ограничение на недобросъвестното държание на страните, възстановяване на активността на синдиците и други.

 

Внасят се промени в производството по стабилизация според условията на Директива (ЕС) 2019/1023 за преструктурирането и несъстоятелността. Производството по стабилизация основава опция за попречване на несъстоятелността на търговец, който е в риск от несъстоятелност, посредством преструктуриране на неговото дружество и продължение на активността по утвърден от кредиторите и съда проект за стабилизация. Измененията вкарват ясни правила за опазване на независимата активност, за правене и одобрение на проекта, гаранции за осъществяването и за приемане на нужното финансиране.

 

Съществена оригиналност е въвеждането на произвеждане по неплатежоспособност и стабилизация и за бизнесмените - физическите лица, които упражняват стопанска активност, поминък или свободна специалност, чиято активност не се води по търговски метод. Поради сходствата в активността на бизнесмените и едноличните търговци, законът планува към този момент одобрените правни институти на несъстоятелността и стабилизацията за търговците да с
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР