Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение

...
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Правителството реши: И тракторите на пътя с пожарогасители |

Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закон за придвижването по пътищата (ЗДвП). Той регламентира условията за типа на пожарогасителите и количеството на гасителното вещество, с което следва да бъдат заредени, според от категорията на транспортното средство, както и условието за осъществяване на обслужване на уреда. 

На годишна база пораждат приблизително към 2 100 пожара в ППС, при които се унищожават към 1100 леки автомобила, 160 товарни МПС и близо 60 рейса, тези пожари заемат почти към 25% от записаните такива произшествия със загуби и към 6% от всички пожари. 

Целта на препоръчаното допълнение към ЗДвП е понижаване на вредите от тези катастрофи въз основата на вярно подбрани и механически изправни пожарогасители. Регламентира се движещите се пътни транспортни средства от категории Ml, M2, M3, N1, N2. N3, 02, 03, 04, както и моторните транспортни средства от категории L5e, Ебе и L7e да се оборудват с пожарогасители. 

Предвижда се трамвайните мотриси да бъдат оборудвани с пожарогасители, изискващи се за транспортните средства от категория M3, а колесните трактори и друга самоходна техника, които се движат по пътищата, отворени за публично прилагане, да се оборудват с пожарогасители, изискващи се за транспортните средства от категория N2. 

На пожарогасителите следва да е осъществено сервизно обслужване, в сходство с условията на Закона за Министерството на вътрешните работи или в сходство с националната нормативна уредба на друга страна. 

Предвиден е временен интервал за съответното съоръжение, както и санкционна норма - санкция, за водачите, които не са спазили новото условие.
Заложените резултати с това изменение са повишение на сигурността на водачите и пасажерите в ППС, както и понижаване на материалните вреди при възможни пожари на ППС. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР