Министерският съвет одобри нов за управление на ковид-кризата, при който

...
Министерският съвет одобри нов за управление на ковид-кризата, при който
Коментари Харесай

Ковид мерките вече ще зависят от заетостта на интензивните легла, чийто брой рязко се увеличи

Министерският съвет утвърди нов за ръководство на ковид-кризата, при който ръководството на всички ограничения ще зависи от заетостта на наличните интензивни кревати. Новият модел показа министър председателят Кирил Петков дружно с министърката на опазването на здравето Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков. На нея стана ясно, че интензивните кревати в страната са 1268, а тези за деца - 62. Този брой е доста по-висок от оповестения при последната вълна през есента при служебния кабинет.

Новият модел разделя страната на шест клъстера от области, с цел да могат да бъдат прехвърляни пациенти при потребност в болница в прилежащ град или област. Затваряне на бизнеси, заведения, кафенета и прекосяване на учениците на онлайн образование ще има при 80% претовареност на интензивните кревати в съответната област или на национално равнище. С новия брой на тези кревати обаче за момента по-голямата част на България е надалеч от този миг.

Премиерът Кирил Петков оповести и общо 10 ограничения за поддръжка на бизнеса при вероятно затваряне, множеството от които работят и до момента като мярката 60/40. Напълно нова мярка е безплатна финансова помощ за затворените микро, дребни и междинни предприятия в размер на 20% от оборотите за 2021 година и с таван до 100 хиляди лева

Според новия модел за ръководство на рецесията в центъра на проекта са четири цели - да се запази опцията на здравната система да лекува, оптимално дълго време децата да посещават учебно заведение присъствено, бизнесът да бъде обезщетен заслужено и да бъде изцяло ясно какви ограничения следва да се вкарва поради заетостта на реанимационните ковид-легла. Етапите, на които се вкарват ограничения са четири - 50%, 60%, 70 и 80% претовареност на интензивните кревати, а ограниченията при достигането им ще бъдат наложителни. Гражданите и бизнесът ще бъдат предупреждавани най-малко три до пет дни за идното запълване на леглата и влизане в крайните трети и четвърти стадий посредством карта, която ще се обновява постоянно.
Реклама
" Когато министерството подхваща противоепидемични ограничения би трябвало да се наблюдава техният резултат и от една страна да обезпечи спасяването на животи и попречване на разпространяването на коронавирус, само че те би трябвало авансово да бъдат обявявани и обяснявани, да има опция секторите да се приготвят за идните ограничения. Очаква се огромно натоварване на здравната система поради омикрон ", сподели здравният министър проф. Асена Сербезова.

По думите й сега са разкрити 7835 кревати за пациенти в не тежко положение и 916 интензивни кревати, а от тях са заети 584 интензивни и 4460 кревати за неусложнени пациенти. На конференцията не стана напълно ясно по какъв начин е бил нараснал броят на интензивните кревати толкоз доста. При последната коронавирус вълна през есента служебният кабинет бе оповестил малко над 760 интензивни кревати. Когато те бяха запълнени, кабинетът даже изиска публично помощ от Европейски Съюз за справяне с казуса, само че до там не се стигна защото пикът на болестта към този момент бе преминат и натоварването в лечебните заведения стартира да спада.

Според новите данни сега единствено общините към Русе са с по-голяма претовареност на леглата и към този момент са в трети стадий. Данните за заетостта ще бъдат оповестени в действително време и всеки ще може да се осведоми какви ограничения предстоят.
Мерките при четирите стадия
При първия стадий и 50% претовареност ще се следи прецизно носенето на маски, физическата отдалеченост, спазването на противоепидемичните ограничения и ще се ускори контролът. Ще се разшири и техническата опция за инспекция на зелените документи. На втория стадий ще се синхронизират зелените документи с цифровите Коронавирус документи на Европейски Съюз посредством наблюдаване на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и предприемане на дейности за промени при нужда, след експертно разискване. В проекта е записано, че ще има и критерии за досегаемост. На третия стадий ще вкара ограничаване за прилагане на 50% от потенциала на заведенията и те ще бъдат затваряни в 22 часа, като за визити в тях и в други публични места ще се желае зелен документ. На четвъртия стадий ще се прекрати работата на обектите със значение на публичното здраве и ще се прекрати настояването на зелен документ. Според проекта ще работят единствено " търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори ". В документа са пропуснати бензиностанциите.
Реклама Мерките за бизнеса
По думите на премиера Петков остават да работят ограниченията 60/40, патронажна грижа плюс, програмата на общественото министерство " Запази ме ", програмата за подкрепяне с храни и главно материално подкрепяне. Ще работят и програмата за възобновяване на дребния бизнес при потребност от ликвидност, финансирана от Фонда на фондовете, поддръжката от Българската банка за развиване по стратегия " Възстановяване " и програмата на ББР за поддръжка на туризма.

Ще остане да важи и 9% Данък добавена стойност за туризма и ресторантьорите, както и програмата за компенсиране на загуби в туризма и туроператорите.
На учебно заведение до последния миг
Образователният министър учен Николай Денков разгласи, че е помолил децата да бъдат арестувани оптимално дълго време на учебно заведение, с цел да не изостават с образованието онлайн. Извънкласните занимания в учебните заведения ще бъдат спирани при 60% претовареност на интензивните кревати, а учениците от 5 до 12 клас ще са ротационно на учебно заведение през една седмица, а не през две, както до момента.

При 80 и над 80% претовареност на реанимациите, децата от 5-12 клас ще минат на онлайн образование, а дали учениците от първи до четвърти клас минават онлайн ще се взема решение съгласно съответната обстановка.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Телекоми 3 Промишленост 1 Компании 2 Свят 3 Икономика 1 Икономика 2 Отбрана 3 Промишленост Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР