Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020

...
Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020
Коментари Харесай

Правителството прие новата Концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г.

Министерският съвет утвърди Концепция за наказателна политика за интервала 2020 - 2025 година (Документа можете да видите тук).
Концепцията е създадена въз основа на разбор на цялостната настояща картина на криминогенната среда и на преценка на успеваемостта и идентифициране на проблематичните области на прилаганите все още наказателноправни принадлежности, оповестяват от Министерския съвет.
Проектодокументът е направен от Министерството на правораздаването и по данни на Министерски съвет е получил необятна социална поддръжка от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общественост, Министерство на вътрешните работи, неправителствения бранш, дипломатическия корпус и членове на Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система по време на публичното му разискване на 5 март т.г.
„ Променените обществено-политически и социално-икономически условия, в това число в международен мащаб, извеждат нови провокации за справяне с престъпността, като да вземем за пример битката против тероризма, противозаконната миграция и други Обществената заплаха на някои действия, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се следи наклонност за декриминализиране на действия е понижена социална заплаха “, написа в концепцията.
Концепцията предлага да се направи деликатна преценка на адекватността на плануваните санкции при вземане предвид на публичната заплаха на забележителна част от съставите в Наказателен кодекс, при придаване на по-голяма значителност на административнонаказателната принуда, като неразделна част от наказателната политика на страната.
С цел да се усъвършенства системата на наказванията и постигането по-резултатна и превантивна превъзпитателната цел, се предлага преосмисляне на нуждата от налагането на дейно отнемане от независимост във връзка с лица, направили действия с ниска социална заплаха и разширение обсега на наказването „ пробация “, като опция на лишаването от независимост за къс период.
Принципите на актуалната идея за наказателна политика са в синхрон с главните положения на актуалното наказателно право, като водещи измежду тях са: обоснованост, съгласуемост и поредност на осъществяването на законодателни промени; пропорционалност на наказанията; повишение на присъединяване на потърпевшите в наказателния развой и поощряване на възстановителното правосъдие; сходство на правната уредба със наложителните за България стандарти съгласно правото на Европейския съюз и интернационалното право в наказателната област.
Целта е повишение на успеваемостта на наказателната принуда, рационализиране на системата на наказванията и повишение на публичното доверие в наказателното правораздаване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР