Министерският съвет на Република България одобри протокола от първото заседание

...
Министерският съвет на Република България одобри протокола от първото заседание
Коментари Харесай

България одобри протокола от комисията със Северна Македония

Министерският съвет на Република България утвърди протокола от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред Република България и Република Северна Македония .

В рамките на съвещанието е изработен обзор на използването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие , като са набелязани и признати ограничения за възстановяване на двустранното съдействие в редица сфери, измежду които стопанска система, енергетика, защита, пътна инфраструктура, туризъм, обучение, просвета.
 Пендаровски благодари на Борисов за поддръжката ни към Македония
Пендаровски благодари на Борисов за поддръжката ни към Македония

Борисов предложи на Босна и Херцеговина кои сфери да усъвършенства

Двете страни одобриха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси за взаимно отбелязване на следните персони от общата ни история: Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, както и общите правила и бележки по наличието на учебниците за 5 клас в Република България и за 6 поделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

Съвместната междуправителствена комисия приканва Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси да форсира активността си по основни тематики от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание), за реализиране на действителни резултати , както и да се придържа прецизно към наредбите на член 8, т. 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, " с цел да се способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори , научно пояснение на историческите събития ".
 Македонското държавно управление утвърди взаимното честване на Гоце Делчев
Македонското държавно управление утвърди взаимното честване на Гоце Делчев

До края на 2019 година позволяваме въпросите от общата ни история, увери Скопие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР