Министерският съвет на Република България одобри протокола от първото заседание

...
Министерският съвет на Република България одобри протокола от първото заседание
Коментари Харесай

МС одобри протокола от първото заседание на междуправителствената комисия между България и Македония

Министерският съвет на Република България утвърди протокола от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред Република България и Република Северна Македония, което се организира на 10 юни в София. Комисията е основана по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие.

В рамките на съвещанието бе изработен обзор на използването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, като бяха набелязани и признати ограничения за възстановяване на двустранното съдействие в редица сфери, измежду които стопанска система, енергетика, защита, пътна инфраструктура, туризъм, обучение, просвета.

Двете страни одобриха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси за взаимно отбелязване на следните персони от общата ни история: Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил, както и общите правила и бележки по наличието на учебниците за 5 клас в Република България и за 6 поделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

Съвместната междуправителствена комисия приканва Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси да форсира активността си по основни тематики от общата ни история (Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание), за реализиране на действителни резултати, както и да се придържа прецизно към наредбите на член 8, т. 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, „ с цел да се способства за обективното, основаващо се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори, научно пояснение на историческите събития “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР