Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република

...
Министерският съвет на Албания реши дипломатическите отношения с Ислямска Република
Коментари Харесай

Дипломатически крах между Албания и Иран след мощна кибератака


Министерският съвет на Албания реши дипломатическите връзки с Ислямска Република Иран да бъдат неотложно прекъснати, оповестява Българска телеграфна агенция.

Министър ръководителят на страната Еди Рама направи видеообръщение, обвързвано с решението на албанското държавно управление в отговор на тежката хакерска атака към цифровата инфрастуктура на държавното управление на Република Албания. В обръщението на премиера се споделя, че „ на 15 юли нашата страна страна стана обект на тежка хакерска атака, която имаше за цел да срине цифровата инфраструктура на Републиката, парализиране на обществените услуги, както и кражба на данни и електронни кореспонденции от държавните системи. Атаката не реализира задачата си. За съпоставяне с задачите на агресора, вредите могат да се смятат за дребни. “

„ Цели седмици се работеше редом, денонощно, и за възобновяване на работата на всички системи, и за откриване на агресора. В съдействие със специфични партньорски организации за цифров антитерор, които пристигнаха с екипите си в Тирана, сполучливо бе разкрито, без капка подозрение, че офанзивата към Албания на 15 юли не е била дело на обособени човеци или самостоятелни групи, а на държавна експанзия. След задълбочените изследвания разполагаме с неопровержими доказателства, че киберагресията към страната ни е дирижирана и спонсорирана от Ислямска Република Иран, която е наела четири групи за офанзивата към Албания. Измежду тях е и една от групите с най-лоша популярност в интернационалния кибертероризъм, създател или съавтор на по-ранни офанзиви към Израел, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Кипър “, заяви Рама.

„ Информирали сме стратегическите си съдружници, партньорските ни страни в НАТО и няколко други другарски страни, с които сме споделили и неоспоримите резултати от следствието, доказващо източника на експанзия “, съобщи Рама.

„ Решението /на Министерския съвет в Албания/ е връчено с публична нота на посолството на Ислямска Република Иран, от която се изисква да напусне територията на Република Албания дружно с целия си дипломатически и техническо-административен личен състав, в това число и този по сигурността “, акцентира Рама.

Администрацията на Байдън е съобщила, че поддържа подхванатото деяние на Албания, която е техен съдружник /на САЩ/.

През юли албанското държавно управление заяви, че неговата интернет страница и страниците на публичните институции в страната са били спрени след хакерска атака от неизяснен източник. 

По информация на Асошиейтед прес, която се базира на американска компания за киберсигурност, за хакерската атака бе казано, че евентуално е дело на проирански хакери, целящи да попречат на конференция на иранска опозиционна група в Албания.

В отчет компанията Mandiant показва „ относителна убеденост “, че нападателите са работили в поддръжка на напъните на Техеран против дисидентите. Това умозаключение е направено въз основата на няколко фактора - избора на време, наличието на обществената медия, на която е поета отговорността за офанзивата, и приликите в кода, употребен със злотворен програмен продукт, прилаган и в предишното по отношение на хора, говорещи на персийски или арабски език.

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията " Муджахидин-е Халк " беше анулирана поради предизвестие от локалните управляващи за допустима терористична опасност.

Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „ Ашраф 3 “ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те възнамеряваха да проведат в лагера си „ Световна среща на върха на свободен Иран “ с присъединяване на американски сенатори и конгресмени и други някогашни значими персони от западни страни, с цел да „ призоват държавното управление на Байдън да схване решителна политика против режима в Техеран “.

„ Муджахидин-е Халк “ стартира активността си като марксистка организация, противопоставяща се на ръководството на шах Мохамад Реза Пахлави. Тя поддържа Ислямската гражданска война през 1979 година, само че скоро по-късно се скарва с аятолах Рухола Хомейни и се афишира против ръководеното от него ръководство на аятоласите, като след това прави поредност покушения и бомбени атентати в Ислямската република.

МЕК по-късно бяга в Ирак и поддържа режима на Саддам Хюсейн по време на кървавата му осемгодишна война с Иран през 80-те години на предишния век, което настройва доста иранци против организацията. Въпреки че в този момент като цяло се е открила в Албания, тя твърди, че поддържа мрежа и в самия Иран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР